NEW YORK, Selçuk Acar –
Martin Luther King’in 28 Ağustos 1963 tarihinde başkent Washington’daki Lincoln Anıtı önünde, yaklaşık 250 bin civarında bir kalabalığa hitap ederek ”I Have a Dream” (Bir Haylim Var) şiirini okuduğu, Ameirkan tarihinde çok özel bir yere sahip olan tarihi konuşmasının üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen ülkede hala ırksal eşitsizliğin devam ettiğine ilişkin sesler yükseliyor.
Şiddetin dünyayı sardığı bugünlerde ABD’de, şiddet karşıtı, yurttaşlık hakları ve ırksal eşitlik görüşleriyle efsaneleşen Afrika-Amerikalı (Afro-Amerikan) Martin Luther King’in, ünlü şiirini okuyuşunun 50. yılını kutlanıyor. Ancak, King’in şiddet içermeyen ve dünya çapında tarihi başarıya ulaşan aktivizminin üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen, ABD’de yapılan en son araştırmalar, Amerikalıların sadece yüzde 45’lik bir bölümünün ülkenin ırksal eşitliğe doğru önemli bir gelişme sağlayabildiği düşüncesinde olduklarını gösteriyor. Aynı araştırmaya göre, Amerikalıların daha önemli bir çoğunluğu ise, 50 yıllık geçmişe rağmen, ABD’nin hala ırksal eşitliğe ulaşamadığını düşünüyor.
Martin’den Martin’e
‘Yeni Kıta’ Amerika’nın keşfinden sonra, köle olarak pazarlanan Afrika kökenlilerin suistimalinin ırkçılığa varan boyutuyla 1960’lı yıllara kadar sürdüğü ABD’de, ırkçılıkla mücadelede ve sivil haklar alanında efsanevi lider, Martin Luther King’in ‘Lincoln Anıtı’nda, ”Bir Hayalim Var” şiirini 200 bini aşkın Amerikalıya hitaben okumuştu. Beyaz Saray’da 2. dönemini yaşayan bir Afro-Amerikan ABD Başkan Barack Hussein Obama ve eski başkanlar Bill Clinton ile Jimmy Carter, Martin luther King’in 50. yılı anısına Lincoln Anıtı’ndaki konuşmalarının, ülkede Afro-Amerikan’lara karşı yeniden ciddi tehlike sinyalleri olarak görülen ırkçı olaylara karşı verilecek mücadeleye ilham oluşturması bekleniyor.
Afro-Amerikan ve Demokrat Partili Başkan Obama’nın Beyaz Saray’a çıkmasıyla palazlanan ‘Çay Partisi’, Trayvon Martin davasında mahkemenin davayı ‘Beyaz-Hispanik’ katil George Zimmerman lehine sonuçlandırması, Teksas’ta Afro-Amerikan öğrencilere yönelik saldırılar, efsanevi Aro-Amerikan beyzbol oyuncusu Jackie Robinson’un heykeline yönelik van