WASHINGTON, Selçuk Acar– ABD siyasetinde, Demokratlarla Cumhuriyetçilerin birleşip üzerinde tartışma yapmadan aynı noktada buluşmalarını sağlayan çok az konu vardır.
Bunlardan birincisinin, Amerika’nın ulusal güvenliği ve diğerinin de İsrail’in güvenliği olduğu inkar edilemez gerçeklerden. Ancak bir tanesi daha var ki çoğunluğu Demokratlardan da olsa, Cumhuriyetçilerden de katılmcı sağlayabilen sivil hak ve özgürlükler konusu. Bu konunun efsane isimlerinden olan ve ABD’de adına ulusal bayram olan 4 kişiden biri olan Martin Luther King’i 28 Ağustos 1964’teki, barışçıl aktivizmiyle efsaneleştirerek dünyaya ilham oluşturan ”I Have a Dream” (Bir Hayalim Var) şiirini okuyuşunun 50. yılında bir konu gözlerden kaçmadı. Etkinliğe Cumhuriyetçi siyasi liderlerin aynı anda katılmamaları değişik yorumlara neden oldu.
50. yıl öncesinde olduğu gibi bir dayanışma ve birlik ruhu içinde, ABD’de köleliği yasaklayan efsanevi lider ve Sivil Savaş döneminin başkanı Abraham Lincoln adına yapılan anıtın önünde düzenlenen törene, 2 eski Demokrat Partili başkan, Jimmy Carter ve Bill Clinton ile yine Demokrat Partili son Başkan Barack Obama’nın ve bir çok sivil haklar savunucusu katılırken, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner ve Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Eric Cantor’un davetli olduğu halde katılmadığı dikkat çekti. Gerekçeleri ne olursa olsun, davetli olduğu halde bu tarihi ve manalı törene katılmayanlar arasında eski başkanlardan Cumhuriyetçi Partili George Bush ve oğul başkan George W. Bush olması göze battı.
Cumhuriyetçilerden üst düzey katılımın olmamasının bu derece göze batmasının en büyük nedenlerinden biri de, aradan 50 yıl geçmesine rağmen son yıllarda hassas hale gelen ırkçılık ve sivil özgürlükler konusu ülkede ara ara sorun haline gelirken, King’in hayalinin tam olarak gerçekleşemediği, hatta ”King’in 50 yıl önceki hayali, kabusa mı dönüyor” sorusunu sorduttuğu Afro-Amerikan Trayvon Martin’in katilinin serbest bırakılması endişe verici ırkçılık olayların sıkça görülmesi açısından, Cumhuriyetçi siyasi liderlerin bu törende olmaları ayrı bir mana taşıyordu. Üstelik de; Cumhuriyetçi siyasilerin katılmadığı törenin yapıldığı yere adını veren ülkenin efsanevi başkanı ve köleliği yasaklayan siyasi lider Abraham Lincoln’un da bir Cumhuriyetçi Partili olduğu gerçeği göz ardı edilerek…
Demokrat Partili suikast sonucu öldürülen eski Başkan John F. Kennedy ve yine Demokrat Partili eski başkanlardan Lyndon B. Johnson’un kızlarının da katıldığı törendeki görüntü, sadece ABD’de sivil haklar ve ırkçılık konusunda Cumhuriyetçilerin karnesinin son yıllarda gittikçe zayıfladığına işaret etmiyor, aynı zamanda ABD’de siyasi kutuplaşmanın boyutunu göstermesi açısından ayrı bir önem arz ediyor.