Ali Çınar, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL)
Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna Daimi Temsilciği’nin katkılarıyla, Kırım Tatar Meclisi’nin organize ettiği bir anma programı gerçekleştirildi.
70 yıl önce Stalin tarafından yurtlarından edilen ve soykırıma uğrayan Kırım Tatarları BM’de soykırımı kınayarak, hayatını kaybeden akraba ve vatandaşları için anma programında bir araya geldiler.
Programda bir konuşma yapan Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev, Sovyet rejiminde, Kırım yarımadasındaki Kırım Tatarları ve diğer etnik azınlıkların Stalin’in kararıyla zorla sürgün edilmesinin büyük bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Bu suçun, totaliter Sovyet gücünün insanlık dışı yüzünü gösteren en büyük örneklerden biri olduğunu belirten Büyükelçi Sergeyev, bunun, “1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne göre, soykırım olarak tanımlanması gerektiğini” ifade etti.
Büyükelçi Sergejev, Ukrayna’da Kırım Tatarları Sürgün ve Soykırım Günü ilan edileceği ve 1 günlük resmi Yaş olacağını açıkladı. Ukraynanın Kırım Tatarlarina çok önem verdiğini ve Kırımın tekrar Ukrayna’ya bağlanması ve halk ile içiçe olunması için uluslarası alanda mücadelenin devam edeceğini söyledi.
Daha sonra söz alan BM’nin Polonya Daimi Temsilcisi Ryszard Sarkowicz Eski Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Cemil Kırımoğlu’na bu yıl “Dayanışma Ödülü” verileceği açıkladı. Polonya’nın uluslarası barış ve huzura çok önem verdiğini ve Cemil Kirimoğlu’nun mücadelesinin örnek kabul edilerek takdir ettiklerini söyledi.
Kırım Türk Amerikan Birliği grubuna ait çocuklar Anma Şiirleri okurken, 1944 yılında Stalin döneminde trenlere konarak sürgün edilen 2 yaşlı Kırımlı Tatar Türkü de yaşadıklarını katılımcılara anlattı.
Kırım Tatarları’nın o dönemde yaşadıklarını bir belgesel film ile gösterilirken, Ukrayna’nın New York’taki en aktif derneği olan RAZOM temsilcileri olmak üzere birçok Ukraynalı temsilcide programda hazır bulunarak , destek verdiler
Amerikan Dışişleri Bakanından Bir İlk
Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’den Kırım Tatar Sürgününün 70. Yılı açıklama yaparak, soykırımda ve sürgünde hayatını kaybeden Kırımlı Tatarları andıklarını açıkladı.
Kırım Tatarlarının ülke dışına kitleler halinde çıkarılmasından doğan acının kelimelerle tarif edilemeyeceğini belirten Kerry, “korkunç yolculuk”tan sağ kurtulanların Orta Asya’ya, Urallara ve Sibirya’ya gidişlerinde yolda açlıkla, hastalıkla ve baskıyla mücadele ettiklerini hatırlattı. Kerry, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sürgün edilenlerin yarıya yakınının 1944 ile 1947 yılları arasında hayatını kaybettiğini ifade ederek, çok sayıda Kırım Tatarı’nın ve soyunun bugün de sürgünde yaşadığını paylaştı.