New York’ta her yıl mart ayının ilk haftasında bir sanat festivalinin yaşanmasına neden olan “The Armory Show” sanat fuarı ve eş zamanlı düzenlenen Scope, Volta ve ADAA sanat fuarları sona erdi.
Scope sanat fuarına Türkiye’den Çağla Cabaoğlu galerisi 32 çağdaş sanatçıyla katılırken, fuarın girişindeki yeriyle, 60 uluslararası galeri arasında en fazla ilgi gören stantlardan biri oldu.
Galerinin sahibi Çağla Cabaoğlu fuara katılan tek Türk galerisi olarak katıldıklarını ve gördükleri ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Açıklamasında, “Bu sene New York Scope’te 32 sanatçıyla ‘İstanbul’un Nadire Kabineleri’ni sergiliyoruz. Daha önce 42 sanatçımızla 2016 Aralık’ta Miami’deki Scope fuarında bu projeyi sergilemiştik.” diyen Cabaoğlu, projede İstanbul’daki bütün kültür katmalarının, farklı disiplinlerde çalışan sanatçıların ve farklı jenerasyonların yer aldığını bildirdi.
Projede 1943 doğumlu sanatçılardan 1993 doğumlu sanatçılara kadar farklı jenerasyonlardan sanatçılar yer aldığını belirten Cabaoğlu, “İstanbul’un kültür katmanlarına bir ayna tutmak istedik. Çok büyük bir ilgi ve başarı yakaladığımızı düşünüyorum.” diye konuştu.
Konuşmasında, “İstanbul ve ülkemiz adına çok önemli bir durum gelişti. İstanbul’un Nadire kabineleri çok beğeni topladı ki fuar komitesi New York’ta giriş standını bize verdi.” diyen Cabaoğlu, “Bir başarı ve ilgi yakaladık. Bu projeimiz Houstan’a gidecek. Bütün dünyada gezdirmek hedefiyle haraket ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
– Armory Show’da öne çıkanlar
2-5 Mart 2017 tarihleri arasında Hudson Nehri üzerindeki 92 ve 94 numaralı iskelelerde sanatseverlerin ziyaretine açılan “Armory Show” sanat fuarıyla birlikte kent genelinde düzenlenen diğer sanat fuarları ve etkinlikleri, New York’ta bir haftaya yayılan bir sanat festivaline dönüştü.
“The Armory Show” sanat fuarı Direktörü Benjamin Genocchio Armory’nin küresel rakiplerinden farkını açıklarken, “Armory zincir fuar değil” diyerek “bir New York kurumu” olduğunu ifade etti.
Jarrett Gregory’nin küratörlüğünde bu seneki odak konusu “Ne Yapılır” olan Armory Show’da eserleri yer alan 1984 Detroit doğumlu Pakistan asıllı sanatçı Amna Asghar ailesinden kalan eski dergilerdeki reklamları çalışmalarında malzeme olarak kullanmış. Sanatçı doğu ile batı arasında kalmış kültürel kimliğini keşfediyor ve eserlerine yansıtıyor.
1976 doğumlu Vietnamlı sanatçı Tuan Andrew Nguyen projesinde doğa ve mitoloji arasındaki karmaşık ve sorunlu ilişkiyi keşfediyor. Bunun için 2010 yılında öldürülen son Java gergedanının iskeletinden esinlenerek ejderha gibi Vietnam kültüründeki mitolojik ve fantastik hayvanlarla bağ kuruyor.
1987 Gana doğumlu İbrahim Mahama ise, kakaodan kömür taşımacılığına kadar birçok alanda kullanılan jütten yapılmış çuvalları enstalasyon çalışmasında kullanıyor. Sanatçı bunları ülkesindeki genç erkek ve kadın işçilerin yardımıyla diktirerek tiyatro, müze, lüks apartmanlar gibi yapıların üzerlerinde farklı anlam ve işlevlerle sergileyerek ekonomi, tüketim, değer ilişkilerini sorguluyor.
Armory Show’da özellikle ilgi çeken diğer proje serisi de “An Incident, (Bir olay) adını taşıyor. Küratör Eric Shiner kendisinden yeni bir bölümün kuratörlüğü istendiğinde sanat fuarlarının monotonluğunu kırmayı düşündüğünü, interaktif çalışmalar ve objelerle izleyiciyi şaşırtmayı, gülümsetmeyi ve düşündürmeyi hedeflediğini söyledi.
“Platform Projesi”nde Ai Weiwei, Abel Barroso, Douglas Coupland, Patricia, Cronin, Abigail DeVille, Sebastian Errazuriz, Dorian Gaudin, Jun Kaneko, Per Kırkeby, Yayoi Kusama’nın çalışmaları yer aldı.
Bunların arasında en göze çarpan proje Japon sanatçı Yayoi Kusama’nın yeşil zemine yerleştirilmiş kırmızı üzerinde beyaz noktalı büyük oval formlardan oluşan “Guidepost to New World” adını taşıyan eseri. Ai Weiwei’nin salonun tavanında asılan tellerden oluşmuş “Niao shen long shou shen” adını taşıyan dev ejderha eseri de fuara gelen izleyicilerin dikkatini çeken diğer çalışmalar arasında yer aldı.
Mariane Ibrahim Gallery’de yer alan Ganalı sanaçtı Zohra Opoku büyük ebatlardaki geleneksel Afrika tekstilleri üzerine yaptığı çizimlerinin bulunduğu çalışmalarıyla temsil edildi.
New Yorklu ünlü sanat alıcısı Jeffrey Deitch’in fuar içinde özel görkemli selofan şeffaf perdeli bir standı ilgi çeken bölümler arasında yer alırken, bu fuarın 210 katılımcısı arasında tek Türk sanat galerisi Pi Artworks oldu. Galeride sergilenen sanatçılar Susan Hefuna, Tayeba Begüm yanında Türk sanatçı Mehmet Ali Ünsal’ın soyut enstalasyon çalışması da izleyicilerin ilgisini çekti.