New York’ta, Trump’ın bazı İslam ülkelerine yönelik “vize yasağı”na karşı “Yasaklanmayacağız” isimli bir protesto gösterisi düzenlendi.
4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları ve havai fişek gösterileri öncesinde, Manhattan’da 5. Cadde’de bulunan Trump Tower’da, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi NY (CAIR-NY) ve New York Göçmenlik Koalisyonu (NYIC) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen etkinliğe, LGBT ve Yahudi toplum kuruluşları da destek verdi.
Göstericilerin ellerinde taşıdıkları dövizlerde, “Hatırla, hatırla, hepimiz göçmenlerin soyundan geliyoruz”, “NYC Müslümanları Seviyor”, “Aşk insanlığımızı geri getirir”, “Donald ağzını kapa ve kalbini aç”, “Aşkın sınırları yoktur”, “New York Trump’tan nefret ediyor” ve “İnsanlığımız yok olmayacak” gibi ifadeler öne çıktı.
Bu arada 4 Temmuz Bağımsızlık Günü haftasında, hotdog, barbekü partileri ve havai fişek gösterileri öncesinde, Los Angeles, San Francisco ve Philadelphia’da da protesto gösterileri gerçekleştirildi.
Bağımsızlık Günü’nde protestonun manası
New York’taki protesto etkinliğin organizatörlerinden CAIR-NY yetkilisi Marium Khawaja, Temmuz Bağımsızlık gününde düzenledikleri etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, karşı olmanın vatanseverlik olduğunu belirterek “Bağımsızlık Bildirgesi’nin öne sürdüğü nitelikleri örneklendiriyoruz. Çok değer verdiğimiz, bu ülkenin değerleri için savaşmayı asla bırakmayacağız” diye konuştu.
ABD’de bir çok insanın kutladığı 4 Temmuz Bağımsızlık Günü, vatan sevgisinin öne çıktığı bir kutlama günü iken, bazıları için de bir protesto gösterisi olarak geçiyor. Öte yandan 4 Temmuz kutlamalarına anlam katan “ABD’nin Bağımsızlık Bildirgesi” de bir “protesto belgesi” olarak kayıtlara geçtiği biliniyor.
ABD’de Kongre binasında heykeli bulunan efsanevi kölelik karşıtı (abolitionist), sosyal reformcu siyahi Amerikalı hatip Frederick Douglass, 5 Temmuz 1852’de, New York’un Rochester kentinde yaptığı tarihi konuşmasında “siyahi Amerikalılar köle olarak yaşadıkları sürece, ABD’nin kuruluş ilkelerine uyamayacağını” dile getirmişti.
ABD’de kadın haklarının efsaneleşmiş ismi kadınlara oy hakkını savunan Susan B. Anthony de mücadelesinde ülkenin kurucu değerlerine uygun şekilde Bağımsızlık Günü’nü seçmişti.