13.4 C
New York kenti
Pazartesi, Kasım 4, 2024

ABD’deki Holokost Müzesi Ang San Su Çi’ye verdiği ödülü iptal etti

Mutlaka Oku

WASHINGTON (TURKISH JOURNAL) – ABD’deki Holokost Müzesi, Arakan’daki Müslüman azınlığa karşı etnik temizliğe kayıtsız kalan Nobel Barış Ödüllü Myanmar’lı Lider Ang San Su Çi’ye yıllar önce verdiği ödülü iptal etti.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığı’ndan Sorumlu Devlet Bakanı Ang San Su Çi, Myanmar ordusu ve silahlı kuvvetlerinin Arakanlı Müslümanlara yönelik zulüm ve etnik temizliğine kayıtsız kalmasına tepkiler devam ediyor.

ABD’nin Başkenti Washington’daki Holokost Müzesi Ang San Su Çi’ye, Nobel Edebiyat ödülü sahibi holokostan sağ kurtulan Romanya doğumlu Amerikalı Yahudi yazar adına 2012’de verilen ödülü iptal ettiğini duyurdu.

Müze ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından yapılan çabalarla işbirliği yapmaya çağırdı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin,  Eylül 2017’de yaptığı açıklamada, Myanmar ordusunun Arakan eyaletindeki operasyonlarını “tam bir etnik temizlik örneği” olarak tanımlamıştı.

Ödüllerini ve prestijini kaybeden lider

Ülkesinde askeri diktatörlüğe karşı demokrasi mücadelesi veren ve 15 yıl ev hapsinde tutulan Ang San Su Çi, 1991’de Nobel Barış Ödülü sahibi oldu.

Demokrasi mücadelesiyle kahramanlaşan Ang San Su Çi, ordunun Müslüman azınlıklara karşı etnik temizliğine kayıtsız kalmasıyla bir o kadar dünyada gözden düştü. Ang San Su Çi eski Başkan Barack Obama tarafından Beyaz Saray’da ağırlanırken, eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da kendisine BM Genel Merkezi’nde özel bir program düzenlemişti.

BM Genel Sekreteri Ban ve eşi Daw, 2012 yılında Ang San Su Çi’yi BM’de ağırlaşmıştı.

ABD yönetimi, Rohingya Müslümanlarına yönelik şiddetten sorumlu tutulan Myanmar Ordusu’ndaki üst düzey askerlere yönelik ek yaptırım kararı alırken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Arakan’da yaşananlarla ilgili Myanmar hükümetini uyararak, sorumluların yakalanıp cezalandırılmasını istedi.

İngiltere’de de Oxford Belediye Meclisi, Ekim 2017’de yaptığı toplantıda, Ang San Su Çi’ye 1997’de verdiği “Özgürlük Nişanı”nı, Arakan’da Müslümanlara karşı işlenen insanlık suçuna karşı sessiz kalması nedeniyle oy birliğiyle geri alınmasına karar verirken, 1964-1967 yıllarında öğrencisi olduğu Oxford Üniversitesi’ndeki portresi de sergilendiği yerden kaldırılmıştı.

Ang San Su Çi’ye 1991’de Barış Ödülü veren Nobel’in verdiği ödülü iptal edip etmeyecek ise merakla bekleniyor.

 

 

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler