4.2 C
New York kenti
Perşembe, Aralık 12, 2024

BM ile ilişkileri kesilen FETÖ kuruluşundan BM adıyla konferans skandalı

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLLETLR (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimin sorumlusu olduğu tespit edilen FETÖ/PDY  ile ilişkili kuruluşlar, Birleşmiş Milletler’de (BM) “istişari statü”lerinin düşürülmesinin ardından, New York’ta yapılacak 73. BM Genel Kurul üst düzey görüşmeleri sırasında konferans düzenlerken, etkinlikte BM’nin adını kullanmaları yeni bir etik tartışmaya yol açtı.

FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen’in sözde onursal başkanı olduğu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın yine aynı örgütle bağlantılı olduğu belirtilen “Alliance for Shared Values” adlı (Ortak Değerler Ittifakı) kuruluş ile ortaklaşa BM’de dünya liderlerinin toplandığı günlerde bir paralel konferans düzenleyerek yeniden kendilerini BM’ye ve uluslararası topluma kabul ettirme girişiminde bulunduğu öğrenildi.

Turkish Journal’ın edindiği bilgiye göre, “BM Genel Kurulu Konferansı 2018 Dünyamızın Dönüştürülmesi: Kimsenin Geride Kalmamasını Sağlamak İçin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” başlıklı bir konferans serisi hazırladılar.

“Ortak Değerler İttifakı” ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı adlı iki kuruluş, 25 Eylül günü ardı ardına 3 panel içeren bir program hazırladı ve söz konusu programla ilgili davetiye BM’nin STK sistemi içinde dolaşıma girdi.

Davetiyede yer alan bilgilere göre “73. Oturumun genel stratejik vizyonu rehberliğinde hedefler: BM Genel Kurulu Konferansı 2018” ana başlığında düzenlenen etkinlik çervesinde gerçekleştirilmesi planlanan “Barış Kültürü ve Çatışmanın Önlenmesi” başlıklı panelin açılışını Tanzanya Dışişleri Bakanı Augustine Mahiga’nın yapacağı belirtiliyor. Endonezya Devlet Başkanı’nın Dinlerarası ve Medeniyetlerarası Diyalog ve İşbirliği Özel Temsilcisi Prof. Dr. M. Din Syamsuddin’in ile birlikte, Filipinler, Hollanda, Kamboçya, Afganistan ve ABD’den de uzmanların konuşmacılar arasında yer alıyor.

“Risk Altındaki Nüfuslar” başlıklı panele ise Mısır, Güney Amerika, Avustralya, İspanya, ABD ve Brezilya’dan uzmanlar katılıyor.

Duyurulan programda şu bilgilere yer aldı:

“73. Oturumun genel stratejik vizyonu rehberliğinde hedefler: BM Genel Kurulu Konferansı 2018

Küresel toplumda mevcut temalar hakkında farkındalık yaratmak ve BM Genel Kurulu’nun 73. Oturumu’nun öncelikli gündem maddeleri;

Küresel Gündem 2030’un uygulanmasında Kamu-Özel Ortaklıkları tartışması için bir platform oluşturarak işbirliğini kolaylaştırmak;

Özel sektörü ve sivil toplum örgütlerini yerel ve küresel ağlar kurmak ve farklı bakış açıları yaratmak için dünya sürdürülebilir kalkınma için

Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden (BYKH) en iyi uygulamaları ve dersleri paylaşma, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (SKH)
ulaşmak amacıyla birlikte çalışmak için.”

Destekleyen kuruluşların tamamına yakın FETÖ bağlantılı

Bu arada, konferanslarla ilgili internet sayfasına girildiğinde, etkinliği destekleyen “uluslararası” partner kuruluşların büyük bir çoğunluğunun da FETÖ bağlantılı olduklarını okuyanların anlamaları için çok dikkatli incelemeleri ve bu yapı hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor.

Bu çerçevede, bu konferanslar ve resepsiyonlara katılıp konuşmaci olan bakan, büyükelçi, diplomat, akademisyen ve uzmanların, bu yapının gerçek amacını, kimin adına faaliyet gösterdiklerini bilip bilmedikleri de ayrıca merak edilen bir soru olarak öna çıkıyor.

BM bu sefer sessiz kaldı

Etkinlikle ilgili açıklamada bulunan BM’nin Halkla İlişkiler Birimi (DPI) üst düzey yetkilisi,  “Panelin BM dışında yapılması” gerekçesiyle herhangi bir müdehalede bulunamayacaklarını bildirdi. Kullanılan dil ve görseller de dahil olmak üzere veb sitesini ve etkinliği yakından incelediklerini ve hukuk ekibiyle görüştüklerini belirten yetkili, hukuk ekibinin etkinliğin “BM’de gerçekleşmemesi” nedeniyle önemli bir ihlal görmediklerini ve bu konuda hiçbir eylemde bulunmama kararında olduklarını aktardı.

DPI’a bağlı Light Millennium (Işık Binyılı) adlı sivil toplum kuruluşunun kurucusu Bircan Ünver Turkish Journal’a yaptığı açıklamada, BM ile ilişkisi kesilen kuruluşların BM’nin adını kullanarak bir etkinlik yapmasını etik olarak doğru bulmadığını bildirdi. Ünver programı gördüğünde büyük bir şaşkınlık duyduğunu ve etkinliğe kesinlikle katılmayacağını açıkladı.

Ünver açıklamasında, “BM ve BM Genel Kurulu’nun adının bu şekilde bir yayın ve tanıtımla; yanıltıcı olarak BM nezdinde ve dünya kamuoyunda kullanıldığı” düşüncesini dile getirdi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı darbe girişimi öncesinde 2014 ve 2015 yıllarında yine FETO’ye yakınlığı olduğu bilinen “Peace Islands”ın (Barış Adaları) ile birlikte benzer toplantılar yaparken, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliğinden destek alıp almadıkları öğrenilmedi.

Türkiye, BM statülerinin düşürülmesi talebinde bulunmuştu

Türkiye, BM Sivil Toplum Kuruluşları Komitesinin 30 Ocak-8 Şubat tarihlerinde yapılan 2017 Olağan Oturumu sırasında, KHK ile kapatılan Kimse Yok Mu Derneği, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun BM Ekonomik ve Sosyal İşler Konseyi (EKOSOK) nezdindeki istişari statülerinin geri alınması başvurusunda bulunmuştu. DPI daha sonra, Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ/PDY ile ilişkili bu kuruluşların BM’deki istişari statüleri düşürüldüğü bildirilmişti.

BM, 2007’deki Ermeni soykırımı sergisindeki hatayı düzeltmişti

BM daha önce 2007 yılında, eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un görevinin ilk günlerinde, BM Genel Merkezi’nde düzenlenecek sözde Ermeni soykırımını savunan sergiyi, BM merkezli Turkish Journal’ın haberinin ardından ABD’deki Türk toplum temsilcilerinin yoğun tepkisi üzerine serginin açılışını ertelenmişti. Genel Sekreter Ban sergiyi, Türkiye karşıtı ifadelerin çıkarılmasından sonra gecikmeli olarak açmıştı.

http://www.turkishjournal.com/i.php?newsid=738

BM Genel Kurulu’nun yeni dönemi başladı

Bu arada BM 73. Dönem Genel Kurul yeni dönemi 18 Eylül’de başlarken, ülkelerin en üst düzeyde temsil edildiği dünya liderlerinin katıldığı yüksek seviyeli genel görüşmeler 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Türkiye toplantılarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında temsil edilirken, Erdoğan ilk gün (salı) 4’üncü konuşmacı olarak dünya liderlerine hitap edecek.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler