BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran lideri Hasan Ruhani ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yle BM Genel Merkezi’nde bir araya geldi.
Devlet ve hükümet başkanı 100’ün üzerinde liderin katıldığı BM’nin 73. Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde liderlerin BM kürsüsünden dünyaya hitaplarından bir gün kala liderlerin diplomasi trafiği başladı.
BM’nin üst düzey görüşmelerine geçen sene Japonya’dan sonra delege olarak en geniş katılım sağlayan ülke olan Türkiye, bu yıl da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında güçlü bir heyetle temsil ediliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki diplomasi trafiği başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan BM’de ilk olarak Genel Sekreter Guterres ile makamında bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde, Guterres ile basına fotoğraf veren ve Genel Sekreterlik defterini imzalayan Erdoğan, daha sonra beraberindeki heyetle Guterres ile bir araya geldi.
BM Sözcülüğünün açıklamasına göre, Erdoğan ile Guterres görüşmesinde, Türkiye ve BM arasındaki yakın iş birliğini daha da güçlendirme, İdlib’de çatışmasızlık bölgesine yönelik alınan tedbirler, Suriye’de siyasi süreç ile mültecilerin yanı sıra bazı küresel ve bölgesel konular ele alındı.
Guterres bir kez daha İdlib memnuniyetini dile getirdi
Sözcülük görüşmeye ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:
”Genel Sekreter, Türkiye’nin 3,5 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapması ve BM ve Türkiye arasındaki mükemmel işbirliğine övgüde bulundu. Genel Sekreter ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’deki durumu görüştüler. Genel Sekreter, İdlib’de silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturmak için 17 Eylül’de imzalanan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.”
Cumhurbaşkanlığının basına verdiği bilgi notunda ise şu ifadelere yer verildi: “Erdoğan ile Guterres, yaptıkları görüşmesinde Türkiye ve BM arasındaki yakın iş birliğinin daha da güçlendirme kararlılıklarını teyit etti. Görüşmede, Soçi Mutabakatı’nın ardından İdlib’de çatışmasızlık bölgesine yönelik alınan tedbirlerin, Suriye’de siyasi sürecinin önemli bir adımını teşkil edecek Anayasa Komitesinin hayata geçirilmesi konularının ele alındığını bildiren kaynaklar, mültecilerin durumu hakkında da istişarelerde bulunulduğunu aktardı.”
BM’de yoğun ikili görüşme trafiği
Pazartesi BM’de en uzun süreli kalan ülke liderinden biri olan Erdoğan’ın konvoyundaki Türk bayraklı araçlar, bir ülke liderine ait BM Genel Merkez binası önünde en uzun süre bekleyen konvoyu oluştururken, BM önünde alışık olunmayan farklı bir görüntü oluşturdu.
Guterres ile görüşmesinden sonra, Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Yönetici Başkanı Klaus Schwab’ı kabul eden Erdoğan, ardından KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Belçika Başbakanı Charles Michel’i kabul etti.
Erdoğan BM Genel Merkezi’nde Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile de ikili bir görüşmede bir araya geldi.
Abe görüşmesinde Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank eşlik etti.
Erdoğan daha sonra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de bir görüşme gerçekleştirirken, görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’na hitapların başlayacağı salı günü 4. konuşmacı olarak Genel Kurul kürüsüsünden dünya liderlerine hitap edecek.
Bu arada, Cumburbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’ın geleneksel ülke liderlerine verdiği yemeğe katılmayacağı belirtildi.
Salı günü ayrıca BM Genel Sekreteri’nin ev sahipliğinde heyet başkanlarının onuruna verilecek yemeğe katılacak olan Erdoğan’ın Çarşamba günü New York’tan ayrılması bekleniyor.