BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL)- Ali Çınar – Türkiye ve Irak sınırındaki üç nokta üzerinden Suriyeye sınır ötesi insani yardımların bir yıl daha devam etmesini öngören yasa tasarısı, BMGKde Rusya ve Çin’in bloku ile red edildi.
BMGKnın 2014 tarihli kararına göre Suriye’deki sivillere insani yardımlar Suriye Devlet Başkanı Esad’ın himayesinde olmayan dört sınır kapısından ulaştırılıyor. Suriye rejiminin resmi olarak onaylamadığı kararın geçerlilik süresi 10 Ocak tarihinde doluyor ve bu kararın nasıl biçimde uzatılacağı ise 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde anlaşmazlığa neden oldu.
Kuveyt, Almanya ve Belçika tarafından hazırlanan ilk taslakta bu kapılara bir yenisinin eklenmesi öngörülüyordu ancak Rusya ve Çin ise yardımların sadece 6 ay süre ile Türkiye sınırından iki noktada yapılmasını öneren başka taslak hazırladı.
15 üyelik BMGK’da 13 üye evet der iken, Rusya ve Çin tarafından hayır demesi nedeni ile uzlaşma sağlanamadı.Bu iki ülkenin daimi üye olması nedeni ile sıkıntılar daha da çok artacağa benziyor.
BMGK’daki birçok Temsilci Rusya ve Çine tepki gösterir iken, Çin’in Rusya’nın telkinleri ile hayır verdiği belirtiliyor.
Almanya’nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen, BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylama için “Suriye halkı ve bu konsey için üzücü bir gün” yorumu yapar iken, ABD’nin BM Temsilcisi Kelly Craft ise Suriye Halkına sesleniyorum.ABD , size olan sözünde duruyor. Bize ihtiyacanız daha öncekinden daha çok var. BMGK’daki oylama büyük hayal kırıklığı oldu. Rusya ve Çin 4 milyon Suriyeli’nin ihtiyaçlarını tehlikeye düşürdü. Bu zalim davranış birçok masumun hayatını direkt etkileyecek. ABD insani yardımın prensipleri için tüm gücünü kullanacak.
Büyükelçi Craft, 10 Ocak’ta mevcut düzenlemenin süresinin dolacak o nedenle , uzlaşma zemini bulabilmek için o tarihe kadar yeni bir tasarı üzerinde aralıksız çalışacaklarını sözlerine ekledi.
Belçika, Almanya, Endonezya, Güney Afrika, Dominik Cumhuriyeti, gibi ülkeler 2020de BMGK içinde geçici üyeliklerine devam edecekler.