NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – ALİ ÇINAR – Yale Üniversitesi, Küresel Sağlık Enstitüsü’ne bağlı Küresel Sağlık Etiği Programı Müdürü epidemiyolog Doç. Dr. Kaveh Khoshnood, koronovirüsüne karşı en etkili araçlardan birinin “sosyal izolasyon” olduğunu belirterek halka, “Panik yapmayın, tehlikeyi görmemezlikten gelmeyin” çağrısında bulundu.
Amerikan piyasalarında ve halkta büyük bir koronavirüsü tedirdinliğinin yaşandığı bugünlerde, Yale Üniversitesi’nden halk sağlığı akademisyenlerinden epidemiyolog Khosnood, Turkish Journal’dan Ali Çınar’a açıklamalarda bulundu.
Bugün itibarı ile dünya genelinde 200 bin kişiyi etkileyen ve 9000’e yakın kişinin ölümüne neden olan koronavirüsü ABD’de 50 eyalette 115 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. ABD’deki kesinleşmiş vaka sayısı ise 6000’i geçmiş durumda.
Küresel bir kaosa neden olan koronavirüsünün temel üreme sayısının 2 ila 4 arasında hesaplandığını bildiren Khoshnood, vaka ölüm oranının yüzde 1 ila 2 olduğunu bildirdi.
Khoshnood halka yaptığı çağrıda ise “Panik yapıp, korkmayın, tehlikeyi görmemezlikten gelmeyin.” ifadelerini kullandı.
“En etkili araçlardan biri sosyal izolasyon”
Khoshnood, Çin’nin yakın zamanda aldığı sert tedbirlerle kesinleşmiş vaka sayısının düştüğüne dikkat çekerken, bunun bazı kentlerin izole edilmesi sonucu elde edildiğini söyledi.
Koronavirüsüyle mücadele kapsamında, üniversitlerin öğrencilere kapılarını kapatma kararının doğru hareket olarak değerlendiren Khoshnood, ABD yönetiminin koronavirüsüne yanıtında ve ülke genelindeki okulların kapatılmasında geç kalındığı düşüncesinde.
Khoshnood bu konudaki açıklamasında şu ifadeyi kullandı: “Salgında sayıların arttığı bir aşamadayız ve elimizdeki en etkili araçlardan biri sosyal izolasyon.”
Aşı uzun süreç
Aşı konusunda da açıklamalar yapan Khoshnood, Zika aşının bir yıldan az sürede bulunduğunu hatırlatarak, koronavirüsünü yenmek için aşı çalışmalarında kısa sürede bir sonuca ulaşılamayacağını, lisans işlemlerinin de tamamlanması gerektiğini ve bunun uzun bir süreç olduğunu vurguladı.
DSÖ’nün rolü kritik
Açıklmasında, ABD’nin birçok kaynağı olduğunu belirten Khoshnood, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) pozisyonun ve rolünün önemli olduğunu vurgularken, “Bazı ülkelerin ABD’ye güvenmediği için, DSÖ’nün kaynaklarını ve rehberliğini dikkate alıp dinliyor” dedi. Khoshnood, bu ülkelerin DSÖ’ye güvenmesinin önemli ve data toplamada kritik rol oynadıklarınında altını çizdi .
ABD’de tüm eyaletlerde olağanüstü tedbirler alınmış iken, ABD-Kanada sınırınında geçici olarak kapatıldığı açıklandı. Aynı şekilde, Beyaz Saray Kongre’den 850 milyar dolarlık acil teşvik paketi geçirmesini Kongre’den, Başkan Trump, halka evlerinizde kalmaya devam edin çağrısında bulundu.