Ali Çınar, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL)
Suriye’deki krizin çözümüne yönelik BM Güvenlik Konseyi’ndeki tasarıyı Rusya ve Çin’in veto edip, çıkmasını engelleyerek, devre dışı bıraktığı BM, bu kez Genel Kurulu Başkanı El Nasır’la, Suriye’deki krizin çözümü konusunda kendine yeni bir yol arayacak.
BM Genel Kurul Başkanı El Nasır’ın isteği üzerine BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay Suriye’deki son gelişmeler hakkında üye devletlere brifing verecek.
Suriye’deki krizin giderilmesine yönelik diplomatik çaba gösteren Arap Birliği içinde son derece aktif davranan Katar’ın eski BM Daimi Temsilcisi olarak uzun yıllar görev yapan kıdemli diplomat olan ve BM Genel Kurulu’nun 66. dönem başkanlığını yürüten El Nasır, Suriye konusunda Genel Kurul olarak devreye girdi.
Suriye’deki krizin çözümüne yönelik BM Güvenlik Konseyi’ndeki tasarıyı Rusya ve Çin’in veto edip, çıkmasını engelleyerek, devre dışı bıraktığı BM, bu kez Genel Kurulu Başkanı El Nasır’la, Suriye’deki krizin çözümü konusunda kendine yeni bir arayacak.
BM Genel Kurulu Başkanı El Nasır’ın sözcüsü Nihal Saad’ın verdiği bilgiye göre, BM Genel Kurul Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır, Suriye’deki krizle ilgili devreye girerek BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay’i, Genel Kurul’da konuşma yapmak üzere davet etti.
Sözcü Saad’ın konuyla ilgili açıklamasında, BM Genel Kurul Başkanı El Nasır’ın, 193 BM Genel Kurulu üyesi ülkenin daimi temsilciliklerine mektup göndererek 13 Şubat’ta Genel Kurul’da resmi bir toplantı düzenleme niyetini bildirdiği ve toplantıya Suriye’deki insan hakları durumuyla ilgili bilgi vermek üzere BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay’i davet ettiğini kaydedildi.
BM’ye üye 193 ülkenin onayı gereken Genel Kurul Başkanı’nın resmi toplantı isteği, Toplantının başlangıcında El Nasır’ın bu izni almak için Genel Kurul üyelerine sözlü olarak sorması gerekecek. El Nasır ancak bu izni aldıktan sonra ve hiçbir ülkenin itirazı olmamaması durumunda, Navi Pillay, Kurul’un resmi toplantısında konuşma yapabilme şansı olacak. İtiraz üzerine ise, El Nasır teklifi oylamaya sunacak.
Arap ülkelerinin BM Güvenlik Konseyi’ndeki benzer bir karar tasarısı üzerindeki çalışmalarının devam ettiği, belirtiliyor.
BM Genel Kurul karar tasarılarının oylamasında 193 üye ülkenin hiçbirinin veto hakkı bulunmadığı gibi, uluslararası toplumun görüşlerini yansıtan tavsiye niteliğinden Genel Kurul kararlarının, Güvenlik Konseyi kararlarının aksine, herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
BM Güvenlik Konseyi’nin geçen haftasonundaki Suriye oylamasından önce düzenlenen toplantısına Katar’ın Başbakanı Şeyh Hamad Bin Kasim Bin Cebr El Thani de toplantıya Başbakan düzeyinde katılan tek lider olurken, toplantıdaki konuşmasında, Suriye’deki ”ölüm makinasının artık durması gerektiğini” ifadesini kullanmıştı.