-2.1 C
New York kenti
Cuma, Aralık 13, 2024

Türkiye ile Almanya’dan stratejik hamle

Mutlaka Oku

Diplomatik ilişkilerinin 250’nci yıldönümünü kutlayan Türkiye ve Almanya, ikili işbirliğini ‘stratejik’ düzeye çıkarıyor. Davutoğlu’nun hafta sonundaki Almanya ziyarette kritik imza atılacak.

Diplomatik ilişkilerinin 250’nci yıldönümünü kutlayan Türkiye ve Almanya, ikili işbirliğini ‘stratejik’ düzeye çıkarıyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun hafta sonunda Berlin’e yapacağı ziyarette imzalanacak anlaşma ile iki yakın müttefik ülke arasında “stratejik diyalog mekanizması” kurulacak.

Anlaşma ile geniş bir alana yayılan ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi, ikili konularda bazı mevcut sorunların ve görüş farklılıklarının aşılması, Ortadoğu başta olmak üzere bölgesel ve küresel meselelerde daha yakın işbirliği hedefleniyor. Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Guido Westerwelle’nin girişimleriyle yaşama geçirilecek stratejik diyalog mekanizmasının, her yıl en az bir kez dışişleri bakanları başkanlığında toplanması öngörülüyor. Bazı toplantılara, dışişleri bakanlarının yanı sıra, ilgili diğer bakanların da katılması bekleniyor. Stratejik diyalog, yıl içerisinde bakan yardımcıları ya da müsteşarlar düzeyinde düzenlenecek bir dizi toplantı ile canlı tutulacak.

Dört stratejik alan
Türkiye ile Almanya arasında “stratejik diyalog” kapsamında ilk aşamada 4 temel işbirliği alanı belirlendi. Bu alanlar “ikili ilişkiler”, “uluslararası güvenlik ve terörle mücadele”, “uluslararası ve bölgesel konular” ile “Avrupa ortaklığı” şeklinde sıralanıyor. Bu alanlarda, ilgili tüm bakanlık ve kurumlardan üst düzey bürokratların katılacağı ortak çalışma grupları oluşturuldu.
Almanya’daki Türklerin sorunları, uyuma ilişkin tartışmalar, Almanya’nın katı vize uygulamaları gibi konular, ikili ilişkiler alanındaki çalışma grubunda masaya yatırılacak. Türk tarafı, “uluslararası güvenlik ve terörle mücadele” başlığı altında, PKK ve diğer yasadışı örgütlere karşı daha etkin mücadele için önlemleri gündeme getirmeyi hedefliyor. “Uluslararası ve bölgesel konular” başlığı altında, en önemli gündem maddesi ise Suriye. Ortak çalışma gruplarından “Avrupa ortaklığının” temel konusunu, Türkiye’nin AB süreci oluşturuyor. Türk tarafı, müzakere sürecinin yeniden canlandırılması konusunda Almanya’dan daha güçlü destek bekliyor.

İlk toplantı Pazar günü
Türkiye ile Almanya arasında stratejik diyalog toplantılarından ilki Pazar günü Berlin’de, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın konukevi Villa Borsig’de, Davutoğlu ve Westerwelle’nin başkanlığında düzenlenecek. Üst düzey bürokratlardan oluşan ortak çalışma grupları, çalışmalarını pazartesi günü de sürdürecek.

İkili ilişkileri bir üst seviyeye çıkaracak olan stratejik diyalog mekanizması, diplomatlar tarafından, çok daha güçlü işbirliğinin bir adımı olarak görülüyor. Türk tarafı, bu adımın devamında, gelecekte iki ülke arasında başbakanların başkanlığında, mini-kabine toplantılarına kadar uzanabilecek daha yakın bir işbirliği sağlamayı hedefliyor.
‘Eşsiz ortaklık’

Türkiye ve Almanya, iki ülke arasındaki yakın bağları “eşsiz ortaklık” olarak tanımlıyor. Diplomatik kaynaklar, son yıllarda özellikle ekonomi alanındaki işbirliğinin ve Arap Baharı sonrasında dış politikada yürütülen yakın diyaloğun, ilişkileri daha da güçlendirdiğini kaydediyorlar.
Almanya’da bulunan yaklaşık 3 milyon Türk asıllı göçmen iki ülke arasında bağları daha da güçlendiriyor. Her yıl 4 milyonun üzerinde Alman turist Türkiye’yi ziyaret ediyor.
Almanya, Türkiye’nin bir numaralı ticaret ortağı olmayı sürdürürken, yaklaşık 5 bin Alman firması, Türkiye’de yatırımlara sahip bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret 2011 yılında yeni bir rekor kırarak 31,4 milyar euroya ulaşmıştı.
(Almanyanın Sesi)

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler