31.8 C
New York kenti
Pazar, Temmuz 7, 2024

Erdoğan’dan dünyaya iklim değişimi ağırlıklı ılımlı mesajlar

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar- Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu yıllık yüksek düzeyli genel oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm dünyaya büyük tehdit oluşturan iklim değişikliğine karşı mücadelenin önemine değinerek, “Paris İklim Anlaşması’nı önümüzdeki ay TBMM onayına sunmayı planlıyoruz” diyerek dünyaya daha önce olmadığı kadar ince mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 193 üye ülkeden oluşan BM Genel Kurulu’na hitabında daha önceki yıllardaki sert mesajlarının yerine, dünyanın ortak sorunlarına değinerek, ılımlı ancak isabetli mesajlarla çok daha geniş bir kitleye seslendi.

Konuşmasında, iklim krizini öne çıkaran Erdoğan, “Dünya mülteci krizine çözüm bulamadı. İklim krizinden kaynaklı göçle nasıl mücadele edecek?” diye sorarken şu ifadeleri kullandı:

“Dünya beşten büyüktür tespitini iklim değişikliği hususunda da tekrarlıyoruz. Tabiata en büyük zararı kim verdiyse, doğal kaynakları kim vahşice sömürdüyse iklim değişikliğiyle mücadeleye en büyük katkıyı da onlar yapmalıdır.”

Erdoğan, “Paris İklim Anlaşması’nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz.” dedi.

Fotoğraf: Selçuk Acar, Goldenhorn Agency

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD adına salonda bulunan diplomatın sık sık not aldığı konuşmasında şunları kaydetti:

“İklim değişikliği, hava kirliliği, su ve gıda güvenliği, biyoçeşitliliğin kaybı gibi başlıklar altında toplayabileceğimiz sorunlar, insanlığın geleceğini belirsizliğe atacak boyuta ulaşmıştır. Bu başlıklardan iklim değişikliği, çevre sorunu olmanın ötesinde telafisi imkansız sonuçlara yol açması bakımından, üzerinde özellikle durulması gereken bir konudur. Sanayi öncesi döneme kıyasla yüzde 50 artış gösteren karbondioksit, metan, azot oksit gibi sera gazları, dünyamızın adeta ateşini yükseltiyor. Nitekim bir süredir dünyanın her tarafında, sanayi öncesi döneme göre 1,1 santigrat derece artış gösteren sıcaklığın yol açtığı afetler yaşanıyor. Asya ve Avrupa’da seller, Amerika’da kasırgalar, Afrika’da kuraklık, Akdeniz çanağında yangınlar, Grönland’ın zirvesine yağmur, çöllere kar yağması gibi alışık olmadığımız hadiselerle karşılaşıyoruz. Bu afetler, çevreye ve ekosisteme verdiği zararlar yanında, insanların can ve mal güvenliğini de tehdit ediyor.”

“İklim değişiminin en büyük etkisi…”

Pek çok yerde insanların toplu olarak başka yerlere gitmeye, göç etmeye hazırlandığı belirten Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Halbuki dünya henüz Suriye ve Afganistan gibi çatışma kaynaklı kriz bölgelerinin yol açtığı mülteci meselesine çözüm bulamadı. Böyle bir dönemde, kuraklık, gıda sıkıntısı, hava olayları gibi sebeplere dayalı yüzlerce milyonluk göçlerle nasıl baş edileceği meçhuldür. İklim değişikliğinin en büyük etkisi büyük şehirlerin merkezinde yaşayan nüfuslar üzerinde görülecektir. Mesela içinde bulunduğumuz New York şehri, sadece iki hafta arayla maruz kaldığı dev kasırgaların yol açtığı ve her biri ancak 500 yılda bir görülebilen yağışlar yüzünden zor günler geçirmiştir. Avrupa’nın batısını etkileyen yağışların sebep olduğu yıkımlar, hala onarılamamıştır.”

“Artık yeni göç dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne de tahammülümüz var”

Erdoğan konuşmasında Afganistan konusuna değinirken şu ifadeleri kullandı:

 “Suriye krizinde insanlık onurunu kurtaran bir ülke olarak, artık yeni göç dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne de tahammülümüz vardır. Adil yük ve sorumluluk paylaşımı temelinde, tüm paydaşların bu konuda üzerine düşeni yapmasının vakti çoktan gelmiştir. Artık 1951 Cenevre Sözleşmesini ve uluslararası insani hukuku aşındıranlara karşı somut bir tavır ortaya konulmalıdır.”

“Salgında küresel dayanışma açısından iyi bir imtihan verilemedi

Konuşmasında Covid-19 pandemisine de değinen Erdoğan, “Salgında küresel dayanışma açısından iyi bir imtihan verilemedi. Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği bir dönemde farklı yöntemlerle aşı milliyetçiliğinin halen sürdürülüyor olması yüz kızartıcıdır” dedi.

Erdoğan “Yerli aşımız Turkovac’ı yakın zamanda tüm insanlığın istifadesine sunacağız” ifadesini kullanırken, Türkiye’nin bir yandan 4 milyon Suriyeliye kucak açarken terör örgütlerine karşı da mücadele ettiğini hatırlattı.

Suriye’de siyasi çözüm için BM Güvenlik Konseyi’nin güçlü bir irade ortaya koyması gerektiğini belirten Erdoğan, “Bölgedeki terör örgütleri arasında ayrım yapılması, bunların taşeron olarak kullanılması kabul edilmez” dedi.

Erdoğan, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki topraklarını geri aldığını hatırlatırken, Kıbrıs sorununa da değindi. Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginliğe ilişkin, bu konudaki sükunetin devamının “ortak çıkar” olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin AB üyelik süreciyle ilgili olarak ise “AB’ye üyelik sürecindeki kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler