27.4 C
New York kenti
Cumartesi, Temmuz 6, 2024

Travmaların Sessiz Çığlığı : Bedenin Dilinde İyileşme Yolculuğu

Mutlaka Oku

NEW YORK (Turkish Journal) – Psikolog Gamze Şen – Terapi odalarında, travmaların spesifik anlamlarına, seçilen kelimelere veya düşünce kalıplarına odaklanarak uzun süreli iyileşme süreçlerine şahit olduk. Ancak, bu süreçte beden ve anda olma hali ihmal edilmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda ise bireylerin travma sırasında ve sonrasında yaşadıkları yoğun ve sıkışmış ruh durumunu bedensel boyutta da deneyimledikleri görülmüştür. Bu yazımda, beden odaklı terapi ve sinir sistemi açısından travma konularına değineceğim.

Somatik Psikoloji Nedir?

Somatik psikoloji, terapistlerin danışanlar üzerinde beden-zihin odaklı çalışmalarını içeren bir yaklaşımı temsil eder. Bu psiko-biyolojik temelli yaklaşım, bedenin ve sinir siteminin travmatik olaylar sonucu oluşturduğu istenmeyen tepkileri düzeltme veya bedendeki gerilimi atma odaklıdır.  Bu gerilimi atarak, olay sırasında meydana gelen ya da duraksamaya uğrayan hayatta kalma modunu zayıflamayı hedefler. Bu sayede, bireyler daha sağlıklı duruma gelmeyi veya bu modu daha etkili bir şekilde kullanmayı amaçlar.

Sinir Sistemi Travmayı Nasıl Algılar ve Bedenlleştirir?

Olaylar ve duygular, sinir sistemimiz açısından akışkan ve uyumlu bir şekilde deneyimlenmelidir. Aksi taktirde, dışarıdan gelen sosyal, fiziksel veya duygusal boyuttaki olaylar, beden ve sinir sisteminin esnek dayanıklılığının aşabilir, bu durum ise akışkanlığı ve uyumu bozarak beden tarafından travma olarak algılanabilir. Eğer bu durum düzeltilmez ise, sinir sistemimiz zayıflar ve işlevselliği azabilir. Bu süreç, duygusal düzeyde stres, depresyon, anksiyete, kaygı, endişe gibi sorunlar ile ilişkilendirilirken psikosomatik alanda migren, uyku bozukluğu, cilt problemleri, duruş bozukluğu veya kas hastalıkları gibi fiziksel belirtiler ile kendini gösterebilir.

Birkaç Öneri :

Bedenin mucizevi bir yaradılış olduğunu fark etmek, içsel bir dönüşümün başlangıcı olabilir. Somatik yaklaşımlı psikoterapi, yoga, meditasyon, dans gibi alanlar ise bedende sıkışmış olanı gevşeterek, akışkanlığa geri kazanmaya yönelik önemli araçlar sunar. Bu içsel denge ve huzur bulmaya yardımcı olur. Ayrıca araştırmalar  bu bedensel çalışmaların stresle baş etmeyi arttırdığını, depresyon belirtilerinin daha az hissedildiğinin ve iyileşme yolunda daha güçlü kaynaklar elde etmemizi sağladığı bulunmuştur.

  • İnsanlar sadece zihinsel, duygusal ve düşüncesel boyutta değildir. Bu yüzden bedenin travmalar üzerindeki etkisi gözden kaçırılmamalıdır. Bedende yapılacak en küçük değişiklik bizi psikolojik alanda da etkileyecektir.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler