Ali Cinar, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL)
Avustralya, Ürdün ve Lüksemburg tarafından BMGK’ya sunulan tasarı bugüne kadar bir çok Suriye karar tasarısını engelleyen BMGK’nın 2 daimi üyesi Rusya ve Çin’in veto yetkisinin kullanmamasıyla ve 15 üyeli BMGK ülkelerinin tamamının ”evet” oyuyla kabul edildi.
2139 sayılı BMGK tasarısı, Suriye’nin tüm noktalarına insani yardımın ulaştırılmasına izin verilmesi, Esed rejiminin hava saldırılarına son vermesi, varil bombalarının kullanılmaması ve çatışmaların derhal durdurularak, kentlerdeki kuşatmaların kaldırılmasını, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılmasını öngörüyor.
Suriye’de, El-Kaide bağlantılı gruplar ve diğer tüm terör örgütlerinin gerçekleştirdiği saldırıların kınandığı tasarıda ayrıca, ”yabancı savaşçıların Suriye’yi terk etmesi” istenirken, muhalif gruplara da, terör örgütleri ve teröristlerle bağlatı kurmamaları çağrısında bulunuldu.
Bugüne kadarki tüm hayati Suriye oylamalarını bloklayan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, BMGK’daki oylamanın ardından yaptığı açıklamada ”Suriye’de terörle mücadele konusunda ayrı bir karar taslağını görüşmeliyiz” ifadesini kullandı.
Ban: Tasarının hızlıca uygulanmasıyla, bazı acılar hafifleyebilir
Tasarının kabulünü memnuniyetle karşılayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ”Suriye halkının uzun süreli ve derin çaresizliğinin gayet farkındayız. Şayet tasarı hızlı ve iyi niyetle uygulanırsa, en azından bazı acılar hafifletici olabilir” dedi.
Suriye’deki insani durumun kötüleşmeye devam ettiğini ve ülkenin yarısının insani yardıma ihtiyacı olduğunu bildiren Genel Sekreter Ban, 2 milyon 500 bin göçmene ev sahipliği yapan ülkelerin desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Amos: Suriye’de bir neslin çocuklarını kaybetme tehlikesi var