BİRLEŞMİŞ MİLLETLER – Ali Çınar – Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine destek bulmak amacıyla New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Merkezi’nde düzenlenen Türkiye topraklarına sığınan farklı kökenlerden insan ve toplulukların fotoğraflarının paylaşıldığı “Güvenli Liman Türkiye” sergisinin açılışını yaptı.
Serginin açılışında bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk topraklarının geleneksel olarak her din, ırk ve dilden insana tarih boyunca sığınmak için güvenli bir liman olduğunu söyledi.
Konuşmasında, Türk halkının tarih boyunca işkence, şiddet ve baskı nedeniyle anavatanını terk etmek zorunda kalanlara evlerini ve gönüllerini açtığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Çok sayıda yabancının halen Türk topraklarına sığınmaya devam ediyor olması bunun delilidir” dedi.
“Güvenli Liman Türkiye” sergisinin tarih boyunca Türk topraklarına sığınanların anılarını tazeleyeceğini dile getiren Çavuşoğlu, serginin aynı zamanda geçmişteki ve şimdiki Türk hükümetleri ile Türk halkının cömertliği konusunda da açık bir vizyon sağlayacağını ifade etti.
22 Ekim’e kadar açık kalacak olan sergiye, BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik ile birlikte Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah bin Yahya el-Muallimi, Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev, Sri Lanka’nın BM Daimi Temsilcisi Palitha Kohona, Romanya’nın BM Daimi Temsilcisi Simona-Mirela Miculescu, Polonya’nın BM Daimi Temsilcisi Bogusław Winid ve Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti BM Daimi Temsilcisi Sofia Borges de katıldı.
Sergi ayrıca ABD gündeminde önemli bir soru işareti olan İncirlik üssünün kullanımı konusunda sorularına cevap alabilmek için Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’yla görüşmek isteyen Reuters, Amerikalı ve BM’deki diğer gazetecilerin akınına uğradı.
“Suriyeli sığınmacılarla ilgili durum sürdürülebilir değil”
Çavuşoğlu, sergideki konuşmasında ayrıca Suriyeli sığınmacılarla ilgili durumun Türkiye için sürdürülebilir olmadığını bildirerek, “Uluslararası toplum bu yükü paylaşmalı ve uluslararası insancıl hukuk altındaki sorumluluklarını yerine getirmeli. Bunun etkileri sadece Türkiye’de değil bütün bölgede hissediliyor” dedi.
Suriye’de 10 milyon civarında kişinin yerinden edildiğini ve bu insanların son derece yardıma muhtaç olduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, 1,5 milyondan fazla Suriyelinin Türkiye’de mülteci olarak bulunduğunu belirterek şunları kaydetti.
“Bunlara eğitim, yiyecek, giyim, sağlık, sosyal aktiviteler ve psikolojik destek sağladık. Sığınaklar dışında bulunan Suriyeliler de korumamız altındadır. Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için şu ana kadar toplam 4.3 milyar dolar harcadık”