BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Ali Çınar –
Türkiye, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen BM Kadının Statüsü Komisyonu 59. Oturumu’na güçlü bir katılım gerçekleştirdi.
BM Kadının Statüsü Komisyonu (KSK), tarafından her yıl düzenlenen oturumun elli dokuzuncusu BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde yapıldı.
Kadının Statüsü Komisyonu’nun bu yılki oturumuna Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik başkanlığında oluşturulan Türk heyetinde, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve TBMM Kadına Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri ve Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Arzu Akalın yer aldı.
TÜRGEV Başkanı Akalın’ın toplantılarda yaptığı sunum, katılımcıların duygulu anlar yaşamalarına ve bazı delegelerin göz yaşlarını tutamalarına neden olurken, BM’de Suriye konusunda bugüne kadar yapılan en etkili sunum gerçekleştirildi.
KSK toplantılarının ana teması, Pekin Deklerasyonu ve Eylem Platformunun 20. yılı vesilesiyle, uygulamayı etkileyen mevcut zorluklar da dahil olmak üzere “Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu” olarak belirlendi. Komisyon, 1995’te gerçekleştirilen 4. Dünya Kadın Konferansında kabul edilen Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformunun 20. yılında, uygulamada gelinen noktayı küresel olarak gözden geçirdi.
Oturumun ilk gününde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da bir açılış konuşması gerçekleştirirken, 2016 ABD Başkanlık yarışında Demokrat Parti’den aday adaylığını açıklaması beklenen ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da toplantılara katılarak bir konuşma yaptı.
Hafta boyunca süren Genel Kurul görüşmelerinde Türkiye adına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik bir konuşma yaptı.
Müsteşar Çelik ve beraberindeki heyet ayrıca, 59. KSK Oturumu boyunca devam eden resmi panel ve üst düzey yuvarlak masa toplantılarında da Türkiye’yi temsil etti.
59. KSK Oturumu kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Dünya Bankası işbirliğinde “Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Artırılması: Bütüncül ve Kanıt Odaklı Politika Oluşturmaya Doğru” başlıklı bir yan etkinlik gerçekleştirildi.
Dünya Bankası ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği ile yürütülen “Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Artırılması” SIDA projesinin tanıtımının gerçekleştirildiği yan etkinliği de yoğun ilgi gördü.
Moderatörlüğünü Dünya Bankası Kıdemli Program Koordinatörü Sarah Nedolast’ın yaptığı etkinlikte Müsteşar Çelik, Dünya Bankası Kıdemli Cinsiyet Uzmanı Ana Maria Munoz Boudet ve KADEM Başkanı Sare Aydın konuşmacı olarak yer aldı.
Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, TÜRGEV ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) işbirliğinde “Olağanüstü Durumlarda Kadınlar ve Kız Çocukları: Türkiye’nin İnsani Müdahalesi” başlıklı etkinlikte, Türkiye’nin Suriyeli kadınlara sağladığı hizmetler ve Suriyeli kadınların durumunun yanı sıra, 2013 yılından bu yana Türkiye’nin UNFPA’la birlikte gerçekleştirdiği “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele ve Müdahale İnsani Yardım Programı” ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ve diğer kurumların çalışmaları ele alındı.
Moderatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan’ın yaptığı etkinlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Çelik, TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Akalın, UNHCR Başkan Yardımcısı Anne Christine Erikkson konuşmacı olarak katıldı.
TÜRGEV Başkanı Akalın’ın, Suriyeli sığınmacılara verdikleri destekleri anlattığı toplantıda, 4. yılını dolduran Suriye’deki savaşın dramını anlatan ve bugüne kadar BM’de yapılan en etkili sunumlardan biri gerçekleştirildi.
Aynı gün Türkiye, Japonya, Avusturya ve İspanya işbirliğinde “Kadınların İşgücü Katılımının Artırılması: G20 ve Ötesi” başlıklı etkinlikte düzenlenirken, G20 dönem başkanlığının Türkiye’ye geçmiş olması nedeniyle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Çelik kapanış konuşmasını yaptı.
Öte yandan Müsteşar Nesrin Çelik, İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen “Kadınların Parlamentolara Eşit Katılımı İçin Gelecek Yüzyılı Beklemeyi Göze Alamayız!” başlıklı yan etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı.
59. KSK Oturumu kapsamındaki ziyareti çerçevesinde Azerbaycan, İtalya, İran, Gine ve Pakistan temsilcileri ile çeşitli görüşmelerde bulunan Çelik, Ukrayna Bakan Yardımcısı ve Avrupa Konseyi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı (GEC) Sergiy Kyslytsya ile de bir görüşme gerçekleştirdi.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KADİGER) ve Garanti Bankası tarafından ve diğer bazı Türk sivil toplum kuruluşları da KSK oturumu kapsamında etktinliklere imza attılar. KADİGER ve Garanti Bankası, BM Church Center’da Kadın ve Ekonomi: Türkiye’de Girişimcilik ile Kadını Destekleme ve Güçlendirme konulu bir panel gerçekleştirdi.