4.2 C
New York kenti
Perşembe, Aralık 12, 2024

Da Vinci’nin “Dünyanın Kurtarıcısı” 450,3 milyon dolarla müzayedelerin en pahalı eseri

Mutlaka Oku

Ünlü ressam Leonardo da Vinci’nin “Dünyanın Kurtarıcısı” 450,3 milyon dolara satılarak müzayelerde satılan en pahalı eser rekoru kırdı

NEW YORK (TURKISHJOURNAL) – Selçuk Acar – Leonardo da Vinci’nin Hz İsa’yı tasvir ettiği “Salvator Mundi” (Dünyanın Kurtarıcısı) adlı tablosu 450,3 milyon dolarlık rekor fiyata satılarak, bir müzayede satılan tüm zamanların en pahalı eseri oldu.

Ünlü İtalyan Rönesans dönemi ressam ve bilim insanı da Vinci’nin Dünyanın Kurtarıcısı adlı İsa Peygamberi tasvir ettiği 500 yıllık tablosu New York’ta Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği açık artırmada sürpriz bir fiyata alıcı buldu.

66 x 45 santimetrelik eser ceviz pano üzerine yağlı boya çalışılan eser kimliği açıklanmayan bir alıcıya 450,3 milyon dolara satılırken, satış tutarı, bugüne kadarki açık artırmalarda bir sanat eseri için ödenen en yüksek tutar olarak tarihe geçti.

davinci_salvator_mundi_christies salvator_mundi_turkishjournal

Daha önceki müzayedelerde satılan en pahalı eser rekoru 2015’te yine Christie’s tarafından Picasso’nun Cezayir Kadınları adlı tablonun 179.4 milyon dolara Katar’a satılarak kırılmıştı.

16. yüzyılda yaşayan Rönesans ustası Da Vinci’nin 20’den az eseri resmi günümüze kadar gelebilirken, ‘Dünyanın Kurtarıcısı’ tablosunun 1505 yılından sonra yapıldığı tahmin ediliyor.

100 milyon dolardan satışa sunulan tablo 19 dakika süren açık artırmada fiyatı 400 milyon dolara ulaşırken, tüm ücretlerle birlikte eserin satış fiyatı 450,3 milyon dolar oldu.

Leonardo da Vinci’nin Türkçesi Dünya’nın Kurtarıcısı manasındaki Salvator Mundi isimli eserine yönelik ciddi eleştiriler de bulunuyor. Eser Erkek Mona Lisa olarak da anılsa da, aslında Mona Lisa’ya hiç benzemiyor.

Da Vinci’nin sonradan keşfedilen başyapıtında ruhani ve gizemli bir ifade hakim. Hz İsa olarak tasvir edilen Salvator Mundi’nin (Mesih) elindeki küre dünyayı temsil ediyor.

1500’lerden kalma eser temizlenirken yüzeyinde ciddi bir aşınmayla zarar gördüğü dikkat çekiyor. Özellikle bu, Salvator Mundi’nin yüzünde ve saçlarından bu net bir şekilde görülüyor.

Sanat eleştirmenlerinin açıklamaları rekora engel teşkil etmedi

Satıştan önce ABD’deki bazı eleştirmenlerin eserin sahte olabileceğine ilişkin açıklamaları, eserdeki kompozisyon eleştirileri ve 500 yıllık zarar görmüş eserin bir bölümünün yeniden boyanmış olması Christie’s’in tarihi bir rekora imza atmasına engel oluşturmadığı görüldü.

1958’de 60 dolara satılan eser en son 127,5 milyon dolara alıcı bulmuştu

İlk sahiplerinden biri İngiltere Kralı I. Charles iken 1900’lü yıllara kadar varlığından haberdar olunmayan eser 1958’de da Vinci’nin orjinal eseri olmadığı düşüncesiyle İngiliz koleksiyoncu tarafından Sotheby’s Müzayede Evi aracılığıyla 45 pounda (60 dolar) satılmıştı. 2005’te Amerikalı alıcılara ulaşan resim daha sonra Leonardo da Vinci tarafından yapıldığı açıklanmıştı.

Eser, dört yıl önce açık artırmasız şekilde yapılan özel bir satışla  en zengin sanat koleksiyoncularından biri olan Rus iş adamı Dmitry Rybolovlev tarafından 127,5 milyon dolara alınmıştı.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler