BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – SELÇUK ACAR – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dönem başkanı Japonya’nın başkanlığında bakanlar düzeyinde Kuzey Kore’yi görüştü.
15 üyeli BMGK, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono başkanlığında 29 Kasım’da yeni bir füze denemesi daha yapan Kuzey Kore’yi görüşmek üzere toplandı.
Japonya Dışişleri Bakanı Kono toplantıda yaptığı konuşmada, “Barışçıl bir çözüm elbette tercih sebebidir ancak Kuzey Kore böyle bir çözüm önerisini ısrarla reddetti” açıklamasında bulunarak, uluslararası toplumu, Kuzey Kore’ye baskı yapmaya çağırdı.
Toplantıya aralarında ABD Dışişleri Bakanı Rex W. Tillerson’ın da olduğu 15 üyeden bir çok ülkenin dışişleri bakanı ile birlikte, Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Cho Hyun ve son dönemde BM’de hiç görülmediği şekilde Kuzey Kore BM Daimi Temsilcisi Ja Song Nam da ülkesini savundu.
Konsey toplantılarına nadiren katılan Kuzey Koreli Büyükelçi Ja ülkesinin hamlelerini, “ABD’nin nükleer tehditleri ve yaptığı şantaj karşısında meşru müdafaa” olduğunu ileri sürdü.
Tillerson’dan diplomatik baskının südürülmesi çağrısı
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, BMGK’daki konuşmasında, nükleer silahlardan arınana kadar Kuzey Kore’ye ekonomik ve diplomatik baskının sürdürülmesi gerektiğini bildirdi.
Daha önce Kuzey Kore ile “ön koşulsuz olarak” görüşmeye hazır oldukları yönünde açıklama yapan Tillerson, BMGK’daki konuşmasında, Kuzey Kore’ye yönelik ekonomik ve diplomatik baskının “nükleerden arınması hedefi gerçekleşene kadar sürecek ve sürmek zorunda” dedi.
Konuşmasında “iletişim kanallarını açık tutacaklarını” belirten Tillerson Kuzey Kore’nin ABD ile “müzakere hakkını kazanması gerektiğini” söyledi.
Çin ve Rusya’ya BM’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlardan fazlasını uygulama çağrısı yapan Tillerson, Çin’in hala Kuzey Kore rafinerilerine ham petrol sağladığıni ifade etti.
Kuzey Kore’nin son bir yıl içinde 20 kez balistik füze denemesi yaptığını belirkten Tillerson, bu ülkenin gelişen nükleer kapasitesinin ABD’nin ve dünyanın güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğunu ve bu tehdidi ciddiye aldıklarını söyledi.
“ABD savaş istemiyor. Ancak Kuzey Kore’nin öfkesi karşısında kendimizi korumak için her türlü imkanı kullanacağız. Umudumuz diplomasinin bir çözüm üretmesi” dedi.
Trump destek için Putin’i aradı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Kuzey Kore konusunda destek isteyen ABD Başkanı Donald Trump, bu amaçla Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Trump gerçekleştirdiği telefon görüşmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, ”Kuzey Kore konusunda onun (Putin) yardımını alsak seviniriz. Çin yardım ediyor, Rusya yardım etmiyor. Rusya’nın yardımını istiyoruz, bu çok önemli” ifadesini kullandı.
Trump, Putin’le telefon görüşmesinin ana konusunun Kuzey Kore olduğunu kaydetti.
Japonya yeni yaptırımlar açıkladı
Japonya, füze denemelerinde bulunan Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uyguladığını açıklayarak, Kuzey Kore’deki 19 kuruluşun daha malvarlıklarını dondurdu.