- BM Genel Sekreteri Guterres, ABD’nin Suriye’de “sınır güvenliği gücü”yle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Suriye’de çözümün askeri değil, siyasi olduğunu söyledi
- Guterres, ABD’nin Filistinli mültecilere yardım desteğini azaltmasıyla ilgili olarak ise, “UNRWA bir Filistin kurumu değil, BM kuruluşudur” dedi
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISHJOURNA) – Selçuk Acar – Birleşmiş Miletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin Suriye’de “sınır güvenliği gücü”yle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Suriye’de çözümün askeri değil, siyasi olduğunu ve Cenevre sürecinin yeniden başlatılması gerektiğini söyledi.
BM Genel Sekreteri Guterres, BM Genel Merkezi’nde düzenlediği 2018’in ilk basın toplantısında, dünyanın bir çok bölgesindeki uluslararası güvenlik ve barış konularına değindi.
Guterres toplantıda, El Cezire muhabirinin ABD’nin “sınır güvenliği gücü” planına ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, Suriye’deki sorunun askeri çözümü olmadığını belirterek, Cenevre sürecinin canlandırılması çağrısında bulundu.
Açıklamasında, Suriye krizinin tek çözüm yolunun siyasi olduğunu ifade eden Guterres, Cenevre müzakerelerinin yeniden başlamasının Suriye krizinin çözümü için gerekli olan siyasi çözüme öncülük edebileceğini kaydetti.
Guterres daha sonra benzer içerikli bir başka Suriye sorusuna karşılık, “Suriye halkı kendi sorunlarını kendi çözebilse çok daha iyi olurdu.” cevabını verdi.
“UNRWA bir Filistin kurumu değil, BM kuruluşudur”
Guterres basın toplantısında ABD yönetiminin BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) ABD’nin sağladığı finans desteğinin yarısından fazlasını keseceğine ilişkin yaptığı açıklamada, bunun ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.
Açıklamasında, “Umarım en sonunda ABD’nin UNRWA’nın finansmanını sürdürmesi mümkün olacak” ifadesini kullanan Guterres, “UNRWA bir Filistin kurumu değil, BM kuruluşudur.” dedi.
UNRWA, yaklaşık 68 yıldır işgal altındaki topraklarda ve Lübnan, Ürdün ve Suriye’de beş milyondan fazla kayıtlı Filistinli mülteciye gıda, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve iş imkanları sunarak adeta mültecilerin can damarı olarak biliniyor.
Guterres ayırca, BM’nin İsrail ve Filistin arasındaki soruna iki devletli çözüm bulunması konusundaki kararlılığı olduğunu ve bu konuda her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini belirtirken, tüm tek taraflı girişimlere ve İsrail’in yasa dışı yerleşim birimlerine karşı olduğunu kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, Filistinlilere yapacağı 125 milyon dolarlık mali yardım paketinden 65 milyon dolarlık kesintiye gideceğini açıkladı.
ABD Başkanı Donald J. Trump da, daha önce attığı Twitter mesajında, “Filistinlilere yılda milyonlarca dolar para ödüyoruz ve bir takdir, saygı görmüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
“Kuzey Kore ile nükleer gerginliğin önlenebilir olduğuna inanıyorum”
Toplantıda, “Kore Yarımadası’nda olası bir nükleer savaşla karşı karşıyayız.” diyen Guterres, 2018 Güney Kore’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları çerçevesinde Güney Kore ile Kuzey Kore arasında yapılan son görüşmelerin önemine değindi. Guterres, “Kuzey Kore ile savaşın önlenebilir olduğuna inanıyorum” derken, “Umut verici işaretler var ve açılan fırsat pencerelerinin kaçırılmamalı.” dedi.
Arakan’a insani erişim, Bangladeş’e sığınanlar yardım çağrısı
Myanmar’daki Müslümanlarının büyük ölçekli göçünün geri alınması ihtiyacına değinen Guterres, Myanmar yönetimine yaptığı çağrıda, Arakan’a insani erişim sağlamasına izin verilmesini istedi. Guterres, uluslararası camiaya da, Bangladeş’e sığınanlara destek olmaya çağrısında bulundu.