BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISHJOUNRAL) – Birlesmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’de yaptığı açıklamada, Soçi’deki Suriye görüşmelerinuı değerlendirdi ve BM’nin cinsel taciz kampanyası ve cinsiyet eşitliği politikasıyla tarihi bir yol aldığını dile getirdi.
BM’de basın toplantısı düzenleyen Guterres, Suriye’deki insani yardım sorunu dahil, Rusya’nın Soçi kentindeki Suriye görüşmelerini değerlendirerek, BM’deki cisniyet eşitliği ve cinsel taciz konuları hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Guterres açıklamasında, Suriye barış sürecinin ”anlamlı bir aşamada” olduğunu ve Soçi görüşmelerinde tüm Suriyeliler için bir vizyon benimsendiğini belirtti.
Açıklamasında, Soçi bildirgesindeki üç önemli noktaya değinen Guterres şunları kaydetti:
“Birincisi, geçen sene Cenevre’de özel elçim Staffan de Mistura tarafından önerilen 12 yaşayan Suriye ilkesine göre tüm Süryanilere yönelik bir Suriye vizyonunu kapsamaktadır. İkincisi, Kongre, Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca BM himayesinde bir Anayasa Komisyonunun kurulması gerekiğini teyit etti. Üçüncüsü, Kongre, Anayasa Komisyonunun oluşumu için görev süresi, görev şartları, usul kuralları ve seçim kriterlerine ilişkin nihai bir anlaşmaya Cenevre’de BM liderliğinde yapılacak görüşmelerde varılabileceğini açıkça teyit etti.”
Gutters açıklamasında ayrıca, Anayasa komitesinde tüm Suriyelilerin temsil edilmesi gerektiğini ifade etti.
Guterres, Suriye’deki insani yardım konularına değinerek, acil insani yardıma izin verilmesi çağrısında bulundu.
Guterres konuşmasında şunları kaydetti:
“Suriye’nin kuşatma altındaki bölgelerine son iki aydır insani yardım, tıbbi malzeme ve gıda götüren tek bir konvoy dahi girmedi. Buralara insani yardım ulaştırılmıyor ve sağlık sorunlarıyla boğuşan insanlar buralardan tahliye edilmiyor.”
BM’de cinsel tacize karşı sıfır tolerans
Konuşmasında, cinsel istismar ve cinsel şiddet gibi cinsel taciz olaylarının erkeklerle kadınlar arasındaki tarihi güç dengesizliklerinden kaynaklandığını belirten Guterres, bunları ortadan kaldırma konusunda kararlı olduğunu söyledi.
Guterres, üye ülkeler, özel sektör, BM de dahil uluslararası örgütlerde ve sivil toplumda erkek egemen bir kültürün baskınlığının farkında olduğunu belirterek, BM’de cinsel istismara karşı “sıfır tolerans” politikası uygulanacağını bildirdi.
BM’nin cinsiyet eşitliği kampanyası başlattığını belirten Guterres,”BM tarihinde ilk defa, BM Üst Düzey Yönetim Grubunda cinsiyet eşitliğine ulaştık.” dedi. Guterres, “aslında biraz daha yüksek, şu anda 23 kadın, 21 erkek var” diye konuştu.