BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde Uluslararası Bilim Kadınları Kızları Günü nedeniye düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Türk iş kadını Hanzade Doğan Boyner, tüm dünyada teröre karşı birleşme çağrısında bulundu.
11 Şubat 2015 tarihinde ilan edilen ‘Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nün 3’ncüsü, bu yıl 8-9 Şubat tarihlerinde BM Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) salonunda düzenlenen ‘Barış ve Kalkınma için Bilimde Eşitlik ve Denklik’ temalı iki günlük bir konferansla kutlandı.
Konuşmasında, ”Cinsiyet eşitliğini sağlamak için kadınlarımızı ve kızlarımızı bilimde güçlendirme çabalarını artıracağız” diyen Boyner, Türkiye’nin terörle mücadelesine de değindi.
Konuşulan kültürel ve kurumsal sorunların, toplumsal düzen ve barış olduğunda anlamlı hale geleceğini belirten Boyner, dünyanın barış ve ilerlemeyi engelleyen terör eylemleriyle tehdit altında olduğunun altını çizerek, özellikle kadın ve kız çocuklarının masum hedefler olarak terörizmden en çok etkilenenler olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin mültecilere temel imkânlar sağlamak ve eğitim vermek için elinden gelen çabayı gösterirken, teröre karşı da ciddi uğraş verdiğini belirten Hanzade Doğan Boyner, Türkiye’nin halen ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf etmek için bir operasyon düzenlediğini vurgulayarak BM aracılığı ile dünya toplumunu, terörizme karşı birlik olmaya davet etti. Bu birliğin sadece barış ve istikrarı sağlamak için değil, aynı zamanda da insan hakları ve kadın hakları için birleşmeleri gerektiğini bildirdi.
İki günlük konferana Genel Kurul 72. Oturum Başkanı Miroslav Lajcak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres mesajlarıyla katılırken, ’bilim ve kadın’ alanındaki çalışmalarıyla bugünün BM tarafından ilan edilmesinde önemli rol oynayan Kraliyet Bilim Akademisi Uluslararası Kurulu Üyesi Prenses Dr. Nisreen El-Hashemite ile Malta Avrupa ve Eşitlik Bakanı Dr. Helena Dalli gibi isimler toplantılarda konuşmacı oldular.
Gün dolayısıyla her yıl düzenlenen toplantıların bugüne kadarki tüm etkinliklerinde yer alıp bir konuşma yapan 11 yaşındaki Türk kızı Talya Özdemir bu yıl da toplantıların konuşmacıları arasındaydı.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Özlem Zengin ve Harvard Üniversitesi’nde öğretim görevlisi genç akademisyen ve mucit Dr. Canan Dağdeviren de devam eden toplantılarda birer konuşma yapacaklar.
Prenses Dr. Nisreen El-Hashemite’nin yaptığı konuşma ile açılan oturumda Dr. Nisreen, “11 Şubat’ın BM Genel Kurulu tarafından Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü kabul edilmesi kadınlar için şimdiye kadarki en iyi hediyedir. Birlikte, bilimde eşitliğe öncelik vermeliyiz, kadınları bilimde güçlendirerek dünyayı onur ve haysiyet içinde değiştirmek ve cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için kadınlara desteklerimizi arttırmalıyız” dedi.
BM Genel Sekreteri Guterres de toplantıya video konferans yöntemiyle katılarak sistematik ayrımcılık nedeniyle kadınların araştırma ve geliştirme işlerinin yüzde 30’dan azında bulunabildiğini ve önyargıların üstesinden gelmek için çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Okul kitapları, diğer yayınlar ve reklamcılıkta erkek bilim adamlarının görünürlüğünün baskın olduğunu ve bunun değişmesi gerektiğini vurgulayarak, kızları ve kadınların bilimsel araştırma ve yenilikçi çalışmaların içine daha çok teşvik edilmesiyle ancak sağlıklı ve sürdürülebilir kalkınmanın olacağını bildirdi.