– BM Güvenlik Konseyi, Suriye’de “gecikmesiz 30 günlük ateşkes” tasarısını oybirliği ile kabul etti
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta bölgesinde yaşanan insani dram nedeniyle hazırlanan ve “Suriye’de gecikmesiz 30 günlük ateşkes” ilan edilmesini öngören tasarı oy birliğiyle kabul edildi.
BMGK’daki Suriye tasarısı, veto yetkili 5 daimi üyenin (P5) aralarında yaptığı son dakika istişaresinde, Rusya’nın istediği değişikliğin yapılmasından sonra oylamaya sunuldu.
BMGK’nın seçilmiş 10 üyesinden İsveç ve Kuveyt tarafından hazırlanan Suriye tasarısının bugüne ertelenen oylamasında, 15 üye ülkenin tamamı “evet” oyu kullandı.
Beşşar Esed rejiminin Doğu Guta, Yermük, Fua ve Kefreya bölgelerine yönelik ablukasını kaldırılarak sivillere “hayatta kalmaları için gerekli olan gıda ve ilaç yardımının güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir ulaştırılmasının sağlamasını talep eden tasarıda, Suriye genelinde askeri operasyonların gecikmesiz 30 gün durdurulması isteniyor.
Tasarıda daha önce var olan, tasarının kabul edilmesinden sonra 72 saat içinde yürürlüğe girmesi bölümü Rusya’nın isteği doğrultusunda tasarıdan çıkarıldı. Ancak tasarıdan bu ibarenin çıkarılmasına rağmen “Suriye genelinde askeri operasyonlara gecikmesiz ara verilmesi” ifadesinin yer alması, kafalarda soru işaretine neden oldu.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya tasarıyla ilgili açıklamasında, ateşkesin 72 saatte yürürlüğe girmesinin “gerçekçi olmadığı”nı dile getirmişti.
Büyükelçi Haley: “Bu krize cevap vermekte çok geç kaldık”
Oylamanın yapıldığı toplantıda konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley “Bu krize cevap vermekte çok geç kaldık.” dedi.
Konuşmasında tasarının ertelenmesinden dolayı Rusya’yı suçlayan Büyükelçi Haley, 14 üye ülke hazır olmasına rağmen, sadece Rusya’nın ek süre isteyerek tasarının ertlenmesine neden olduğunu belirtti.
Açıklamasında, “Suriye’de yaşamların günler öncesinden kurtarılabilirdi” diyen Haley, Esed rejiminin Doğu Guta’daki kuşatmayı ve saldırılarına son vermesini istedi. Büyükelçi Haley konuşmasında ayrıca, Suriye’de kimyasal silah kullanımından hesap sorulması gerektiğinin altını çizerken, Esed rejimini destekledikleri için Rusya ve İran’ı hedef aldı.
Büyükelçi Skoog: “BM konvoyları ve tahliye ekipleri hazır”
Bu arada, İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog toplantı öncesinde yaptığı açıklamada,
ateşkesin hemen ardından bölgede görev alacak BM konvoyları ve tahliye ekiplerinin hazır olduğunu bildirdi.