– İsrail Başbakanı Netanyahu, 125 ülkenin oyuyla Trump’ın Kudüs kararını yok sayıp, kınayan tasarıyı kabul eden BM’de açtığı Kudüs sergisiyle “başkent” diplomasisi yaptı
– ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Haley’e “Fırtına Haley” benzetmesi yapan Netanyahu, “On yıl önce olsaydı, bu sergiyi açmak mümkün olmazdı” dedi
– Serginin açılışında İran’nın nükleer faaliyetlerine karşı açıklamalarda bulunan Netahyahu, 2015 İran nükleer anlaşmasının iptalini veya düzeltilmesini istedi
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD’nin Kudüs kararını kınayıp, yok sayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tasarısının kabulüyle, ABD ve İsrail’in diplomatik hezimete uğramasından sonra BM Genel Merkezi’nde açtığı Kudüs sergisi, adeta bir gövde gösterisine dönüştü.
İsrail’de hakkında yolsuzluk davası bulunan Netahyahu, BM’de “3.000 Yıllık Tarih: Kudüs’teki Yahudiler” adlı bir sergi açtı.
Açılıştan sonra bir konuşma yapan Netahyahu, BM Genel Kurulu’nda ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını, 125 ülkenin evet oyuyla hükümsüz sayıp kararın kabul edilmesinden dolayı İsrail’in rahatsızlığını, kararı anmadan, “sergi elbette BM’yi temsil etmiyor, gerçeği tesmil ediyor” sözüyle dile getirdi.
“On yıl önce olsaydı, bu sergiyi açmak mümkün olmazdı”
Konuşmasında “On yıl önce olsaydı, bu sergiyi açmak mümkün olmazdı. İsrail’in dünyadaki konumunu değiştiriyoruz.” ifadelerini kullanan Netanyahu, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in BM’de İsrail için “muhteşem çalışma” yaptığını ifade ederek “Fırtına Haley” benzetmesinde bulundu.
2015 İran nükleer anlaşması
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM’deki serginin BM’nin görüşünü yansıtmadığını kaydetti. Dujarric, serginin tüm sergiler için standart bir uygulama sonucunda açıldığını belirtti.
Netanyahu, Kudüs diplomasisyle birlikte İran ile 2015’te yapılan nükleer anlaşmanın iptalini ya da düzeltilmesini istedi.
Netanyahu, 2015’te eski Başkan Barack Obama döneminde, İran nükleer anlaşması için “Ortadoğu’da nükleer silahları engellemenin en iyi yolu ya İran anlaşmasını tamamen değiştirmek ya da iptal etmek. Nükleer teknoloji ve nükleer silahların Ortadoğu’da kaçınılmaz yayılışını engellemenin tek yolu bu” açıklamasını yaptı.
Bu arada, Netanyahu’nun, 125 ülkenin İsrail’in ve ABD’nin Kudüs kararını kınayıp, reddettiği BM’nin kalbinde, Kudüs konulu sergi açması, açılışta bu ülkeleri aldıkları Kudüs kararından dolayı suçlaması ve İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili Ortadoğu ülkelerinin de İsrail ile aynı görüşte olduğunu belirtmesi, bir gövde gösterisi şeklinde kabul ediliyor. Hatta İsrail’de zor durumdaki Netanyahu’nun bu BM çıkışının, bir meydan okuma ve Aralık 2017’deki oylama hezimetinin bir rövanşı olarak da değerlendiriliyor.