NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – New York’ta Armory Show sanat fuarı ve bu fuar süresince düzenlenen sanat etkinlikleri sona ererken, göçmenleri ve kadın haklarını konu alan eserler öne çıktı.
8-11 Mart 2017 tarihleri arasında Hudson Nehri üzerindeki 92 ve 94 numaralı iskelelerde sanatseverlerin ziyaretine açılan “Armory Show” sanat fuarıyla birlikte kent genelinde, Scope, Volta NY, ADAA ve Spring/Break sanat fuarları gerçekleştirildi.
“Me Too” Hareketi etkisi
ABD’de, sanat, iş ve siyaset dünyasında çorap söküğü gibi istifalara neden olan cinsel taciz iddialarında kadınları haklarını savunmak amacıyla başlatılan “Me Too” (Ben de) Hareketi’nin etkisi, Oscar’dan sonra Armory Show’da da görüldü. 8 Mart Dünya Kadın Günü’nde başlayan fuarın Avustralyalı direktörü Benjamin Genocchio birlikte çalıştığı 5 kadının, kendisi hakkında cinsel taciz suçlamaları yüzünden görevi bırakmak zorunda kaldı. On yerine bu yılın Amory Show’un direktörlüğünü Genocchio’nun yardımcısı Nicole Berry üstlendi.
Göçmenler Armory’de
Fuarda öne çıkan eserlerden biri çağdaş sanat salonunun girişindeki Artsy ve Jeffrey Deitch tarafından temsil edilen mülteci resimleri oldu. 1892’den 1954 yılına kadar olan dönemde, 1. ve 2. Dünya Savaşlarından kaçanların çoğunlukta olduğu, 12 milyon göçmenin ilk durağı olan Ellis Adasından geçen mültecilerin resimleri ile günümüzün Suriyeli mültecilerinin resimleri yan yana yer aldı.
Türk sanatçı Nevin Aladağ bu yıl da Armory’de
Armory Show’un Çağdaş Sanat salonunda stand açan Alman Wentrup Galeri’de, Van doğumlu Türk asıllı sanatçı Nevin Aladağ’ın da iki eseri sergilendi.
Heykel üzerine eğitim almasına karşın sanatın birçok dalında eserler üreten Türk sanatçı Aladağ, fuarda eseri olmasına rağmen bu yıl New York’a gelmedi. Aladağ önceki seneki görüşmemizde, sanatıyla ilgili olarak “Almanya’daki deneyimlerim beni metaforları kullanarak yeni diller aramaya, çağrışımlara, yer değiştirmelere, sosyal sınırları kırmaya sevk etti” açıklamasında bulunmuştu.
Aladağ’ın “Sosyal Fabric, Blue Petrol Yellow” adlı ve 2017 tarihli 172x112x5 cm ebatlarındaki eseri, tahta üzerine Türk kilim desenli halı parçalarından oluşuyor. Aladağ eserinde Türk halı desenleri ile Batı dünyasında üretilen tek renkli endüstriyel halıları kullanırken, Doğu ile Batıyı buluşturuyor.