– BM Gıda Programı Çatışmaların neden olduğu açlık yüzünden ölüm riskiyle karşı karşıya olanların sayısı yüzde 55’lik bir artışla 124 milyona ulaştı
– BM Gıda Programı Direktörü Beasley:
“İnsanlar birbirine ateş etmeye son vermediği için 124 milyon kişi aç ve ölüm riskiyle karşı karşıya”
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Dünya genelinde çatışmaların neden olduğu açlık yüzünden ölüm riskiyle karşı karşıya olanların sayısı son iki yılda yüzde 55’lik bir artışla 124 milyona ulaştı.
BM Güvenlik Konseyi’nin toplantısında video bağlantısıyla bir konuşma yapan Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, savaşlar ve çatışmaların, daha önce hiç görülmediği derecede açlığa neden olduğunu bildirdi.
Konuşmasında, WFP ve BM Gıda ve Dünya Tarım Örgütü (FAO) tarafından İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen toplantıda açıklanan Küresel Gıda Krizi Raporu’ndan verileri aktaran Beasley, bir sonraki öğüne sahip olup olamayacağını bilmeyen kronik açlık çeken 815 milyon kişinin yüzde 60’ının savaş bölgelerinde yaşadığını vurguladı.
Dünyanın dört bir yanında, 2015 yılında 80 milyon kişi ölme riskiyle karşı karşıya derecede aç, 2016’da ise bu rakam 108 milyon ve 2017’de 124 milyon kişiye çıktı. Sadece son iyi yılda yüzde 55’lik artış görüldü.
Rapor, “çatışmaların, 15’i Afrika veya Ortadoğu’da olmak üzere 18 ülkede yoğun şekilde yaşanan gıda güvensizliğinin temel itici gücü olmaya devam ettiğini” kaydetti.
32 milyon kişinin Somali, Yemen, Sudan ve Nijerya’nın kuzeydoğusu gibi çatışmaların harap ettiği ülkelerde yaşadığını belirten Beasley şunları kaydetti:
“Çatışmanın ve iklim değişikliğinin sonuçları çok belirgindir: Milyonlarca insan daha şiddetli, hatta umutsuzca açtır. Savaş artık durmalı ve dünya bu krizleri önlemek için bir araya gelmelidir.”
Yetersiz beslenen 490 milyonun yüzde 80’i çocuk
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock da konuşmasında, savaşın taraflarının genelde ”acımasızca” su sistemleri, çiftlikler, pazar yerlerine zarar verdiğini ve kitlesel zorunlu göçe yol açtığını kaydetti.
Dünyada açlık çeken insanların üçte ikisinin çatışmaların yaşandığı bölgelerde yaşadığını belirten Lowcock, yetersiz beslenen 490 milyon kişinin yüzde 80’ini çocukların oluşturduğunu bildirdi.
Lowcock, Nijerya’nın kuzeydoğusu ile Yemen ve Güney Sudan’ın önümüzdeki 6 ay boyunca hala kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtirken, Etiyopya, Somali ve Kongo’da gıda güvensizliğinin endişe verici boyutlara ulaştığını vurguladı.