BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM’nin barışı koruma operasyonlarının maliyetinin artık bundan sonra, bu birimin bütçesinin yüzde 25’inden fazlasını ödeyen ABD’nin sırtında kalamaycağını bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bugün yapılan bakanlar düzeyindeki yüksek seviyeli toplantıda, “BM Barış Gücü Operasyonlarını İyileştirilmesi” konusu görüşüldü.
Barışıgücü operasyonlarının yüzde 28.5 mali kaynak sağlayan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley, toplantıdaki konuşmasında, diğer ülkelerin BM Barış Gücü operasyonlarına katkılarlarını artırmalarını istedi. Haley konuşmasında, ABD’nin Barış gücü misyonlarına ödeyeceği payın 28.5’ten yüzde 25’e düşüreceğini açıkladı.
Barış gücü operasyonlarının en son bütçesi olan 7,3 milyar doların iken ABD bunun yüzde 28.5’ine katkı sağlamıştı.
Büyükelçi Haley, BMGK üyelerine hitabında bu konuda diğer ülkelerin de “adım atmak” zorunda olduklarını belirterek, barış gücü operasyonları için milyar dolarlık kaynağın daha büyük bir kısmını ödemelerini istedi.
Toplantıda konuşan Guterres da, barış gücü askerlerinin tehlikeli ortamlar için yeterince donanımlı ve hazırlıklı olmadığına dikkat çekerek, daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Guterres, 2017’de 59 barış gücü askerinin uğradıkları iğrenç saldırılarda hayatını kaybettiğini kaydetti. 2016’da 34 BM barış gücü askerini saldırılarda hayatını kaybetmişti.
Guterres BMGK’daki konuşmasında ayrıca, barış gücü misyonlarında sıfır tolerans politikasıyla da cinsel istismarı engellemeye çalıştıklarını aktardı.
Konuşmasında, “Barış operasyonları, siyasi bir çözüm yerine, birinin desteğiyle görevlendirildikleri takdirde başarılı olamaz.” diyen Guterres şunları kaydetti:
“Barışı koruma aracına ve aslında çok taraflıcılığın kendisine gerçekçi olmayan beklentiler yaratarak zarar veriyoruz. Yaşamlar ve güvenilirlik kaybediliyor”
Genel Sekreter Guterres, BM barış gücünün bu önemli girişimini desteklemek için tüm ortakları ve paydaşları harekete geçirmeyi hedefleyen “Barış Gücü için Eylem” inisiyatifini başlattığını açıkladı.
Rutte: “Cinsel istismar barış gücünün karanlık sayfası”
Hollanda Başbakanı Mark Rutte de, BM Güvenlik Konseyinin mart ayı dönem başkanı olarak yaptığı konuşmasında, 2010’dan bu yana, şiddetli çatışmaların sayısının üç kart artmasına rağmen, önemli başarılara imza attıklarını ancak “cinsel istismar” gibi karanlık sayfalarının da olduğunu söyledi.
Dünya genelinde 15 ülkede 110 bin barış gücü askeri
BM’nin 193 ülkesi arasındaki karmaşık müzakerelerden sonra, 2017-2018 barış gücü bütçesi, 10 ülkenin en büyük kısmını ödeyerek 6,8 milyar dolar olarak gerçekleştirilmişti.
ABD’nin ardından ikinci olarak en fazla mali kaynak sağlayan ülke 10.25’lik payla Çin gelirken, daha sonra Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya, İtalya, Kanada ve İspanya sıralanıyor.
Dünya genelindeki 15 barış gücü misyonunda 120 ülkeden 110 bine asker, BM bayrağı altında görev yaparken, Türkiye’nin ilk kez Kore Savaşı’yla katılmıştı.
2017 sonu itibarıyla Türkiye’nin operasyonlar çerçevesinde farklı ülkelerde bulunan 6 BM barış misyonunda 32 polis ve 84 askeri personel, 2 askeri uzman ve 2 de karargah subayı olmak üzere 120 personeli bulunuyor. Türkiye’nin ayrıca, Afganistan, Bosna-Hersek ve Kosova başta olmak üzere bir çok ülkedeki NATO ve AB barış operasyonlarına da askeri personel, polis ve jandarma katkısı bulunuyor.