BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail’in Filistinlilerin Gazze’deki Toprak Günü etkinliğine kanlı müdahalesi için acil toplanacak.
BMGK üyeleri, geçi üye Kuveyt’in talebi üzerine yerel saatle 18.30’da (TSİ 01.30) yapacağı kapalı oturumda, bugün Gazze’de İsrail askerlerinin Toprak Günü etkinliklerine katılanlara açtığı ateş sonucunda 17 Filistinlinin hayatını kaybettiği kanlı saldırıyı görüşecek.
15 ülkeden oluşan BMGK üyelerinin bir araya geleceği oturumda, BM Siyasi İşler Diaresi Başkan Yardımcısı Taye Brook Zerihoun, üye ülke temsilcilerine gelişmelerle ilgili brifing verecek.
Konsey üyelerinin Gazze konusunda bir kınama metni üzerine anlaşmaya varamamaları halinde, “kapalı” yapılması istenenen toplantıdan “açık” toplantı formatına değiştirilmesi bekleniyor.
İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırındaki Filistin “Toprak Günü” gösterilerine İsrail askerlerinin gerçek mermi ile müdahalesi sonucunda 17 Filistinli hayatını kaybederken, 1400 Filistinli yaralanmıştı.
Türkiye saldırıyı şiddetle kınadı
Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da İsrail askerlerinin 17 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan saldırısını en sert biçimde kınadıklarını açıklamıştı.
Kalın, “Dost ve kardeş Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplumu göreve çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Toprak Günü nedir?
30 Mart 1976’da İsrail devletinin, ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasının ardından Filistin halkı protesto gösteriler düzenlemişti. İsrail polisi protesto gösterilerine katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi katletmiş, binlerce kişiyi de yaralamıştı.
Deir Hanna beldesindeki bu olay, polis ile İsrail vatandaşı Filistinli kitleler arasındaki ilk kitlesel çatışma olarak tarihe geçti.
“Toprak Günü” olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin bir simgesi olarak görülüyor.