BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) İngiltere’nin Rusya’yı, Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya Salisbury kentinde zehirlenmekle suçlaması nedeniyle, İngiltere’yi “sahte hikaye icat etmek” ve “ateşle oynamak”la suçladı.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BMGK’da Salibury’daki zehirlenme iddiasıyla ilgili Rusya’nın çağrısıyla düzenlenen “açık oturum”da İngiltere’yi topa tuttu.
Rus Büyükelçi Nebenzya eski Rus casus Sergey Skripal’in Rusya için hiçbir tehdit oluşturmadığını, zehirlenmesinde Moskova’nın hiçbir çıkarı olmadığını belirterek, Rusya ‘ya karşı yapılan iddiaları “sahte bir hikaye” olarak nitelendirdi.
“Rusya için tehdit oluşturmadığı ortada”
Konuşmasında, “İngiliz meselekdaşımıza ateşle oynadıklarını ve üzeleceklerini söyledik.” uyarında bulunduklarını belirten Nebenzya, “İngiliz tarafının yaydığı iddiaya göre Rusya, Skripal’in ihanetini affetmedi ve onu ortadan kaldırmaya karar verdi. Oysa onun Rusya için hiçbir tehdit oluşturmadığı ortada” dedi.
“Korkunç ve temelsiz” suçlamalar
Ajan Skripal’in 2008’den İngiltere’de yaşadığını belirten Nebenzya şöyle devam etti:
“Neden 8 yıl bekleyip, Rusya devlet başkanlığı seçimlerine 2 hafta ve FIFA Dünya Kupası’na sayılı haftalar kala bunu yapmaya karar vermiş olabiliriz? Neden bu denli garip ve saldırganlar ile çevredekiler için tehlikeli yöntem kullanmış olabiliriz?”
Büyükelçi Nebenzya, İngiltere’nin suçlamalarının “korkunç ve temelsiz” olduğunu vurgularken, Londra’nın Rusya’ya karşı bir “propaganda savaşı” yürüttüğünü kaydetti.
Zehirlenmede kullanıldığı tespit edilen Noviçok maddesinin adının Rusça olmasına değinen Nebenzya, bu maddenin telif haklarının Rusya’da olmadığını ve birçok ülkede geliştirildiğini belirtti.
Nebenzya konuşmasında ayrıca “Bir tür absürtlükler tiyatrosu gibi. Daha iyi bir sahte hikaye bulamadınız mı?” diye sordu.
Nebenzya şunları kaydetti:
“Porton Down laboratuvarının başkanı Gary Aitkenhead, geçtiğimiz Salı günü, bunun askeri amaçlı sinir gazı olduğunu tespit ettiklerini ama menşeini doğrulayamadıklarını açıkladı. Tüm bunlar, İngiltere yönetiminin, maddenin şüphesiz Rus menşeili olduğu yönündeki başlıca argümanın gözlerimiz önünde dağıldığı anlamına geliyor. Oysa tüm sistem bu sözde deliller üzerine kurulmuştu”
Rusya’ya “Küresel güvenliğin altını oylma” suçlaması
İngiltere’nin BM Büyükelçisi Karen Pierce de toplantıdaki konuşmasında, Rusya’ya “küresel güvenliğin altını oylmak” suçlamasında bulundu.
İngiliz Büyükelçi Pirece Rusya’ya “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bizleri güvende tutan uluslararası kurrumların altını oymakla” da suçlarken, Moskova’nın “devlet destekli suikastler düzenleme sicili olduğunu” ve “taraf değiştirenleri suikast için uygun hedefler olarak gördüğünü” ileri sürdü.