WASHINGTON – ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, her yıl 200’ye yakın ülke hakkında hazırladığı ‘İnsan Hakları Raporu’nda Türkiye’deki Fethullah Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi nedeniyle alınan olağanüstü hal (OHAL) ilanına vurgu yapıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in kısa sunuşunun ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve İşçi Bürosu’ndan Büyükelçi Michael Kozak tarafından okunan raporda Türkiye’ye 64 sayfa yer ayrıldı.
OHAL kararına vurgu yapılan raporun başında Türkiye, “Çok partili bir parlamenter sistem ve bir cumhurbaşkanına sahip bir anayasal cumhuriyet” olarak anıldı. Raporda, İzmir’de tutuklu bulunan Papaz Andrew Brunson’un tutukluluğu dahil, FETO’den LGBT haklarına kadar bir çok farklı konudaki iddialara yer verildi.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra, “Sivil liderlerin, güvenlik güçleri üzerinde etkili kontrol sağladıkları ve darbe girişimine yanıt olarak Olağanüstü Hal ilan ederek, binlerce polis ve askeri personelin görevden alındığı” ifade edilen raporda, gözaltına alınan şahısların işkence gördüğü iddiaları en önemli insan hakları sorunu olarak gösterildi. Raporda ayrıca referandumda kabul edilen anayasal değişikliklerin yargının bağımsızlığını zayıflattığı ileri sürüldü.
Ülkenin yıl boyunca önemli siyasi zorluklar yaşadığını belirten ABD Dışişleri, OHAL’in sürekli uzatıldığına dikkat çekerek, bu durumun, toplum ve kurumlar üzerinde birçok temel özgürlüğün kısıtlanmasına neden olduğunu savundu.