-1.5 C
New York kenti
Pazar, Aralık 1, 2024

MIT’deki Türk akademisyen Yılmaz: Oruç bağırsak kök hücrelerinin yenilenmesini artırıyor

Mutlaka Oku

BOSTON (TURKISH JOURNAL) – ABD’de Türk bilim adamı Doç. Dr. Ömer Yılmaz’ın yürüttüğü 3 Mayıs’ta Cell Steem Cell dergisinde yayımlanan bir araştırma, oruç tutmanın bağırsak kök hücrelerinin yenilenme fonksiyonunu artırdığını ortaya çıkardı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı (MIT) “Koch Bütünleştirici Kanser Araştırma Enstitüsü”nde (Koch Institute for Integrative Cancer Research) kendi adına laboratuvarı olan Türk akademisyen Doç Dr. Ömer Yılmaz’ın, Whitehead Biyomedikal Araştırma Enstitüsü ve Koch Enstitüsü’nden Prof. Dr. David Sabatini’nin de kendisine yardımcı  olduğu araştırmada, oruç tutmanın bağırsak kök hücrelerinin yenilenme fonksiyonunu artırdığını tespit etti.

24 saat aç kalan farelerde hücrelerin, glikoz yerine yağ asitlerini parçalamaya başladığı bunun da kök hücrelerin yenilenmesine yardım ettiği saptayan Doç. Dr. Yılmaz’ın araştırması, aç kalan farelerin aç kalmayanlara göre kök hücrelerinin iki kat daha fazla yenilenme kapasitesine sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırma sonucunda yaşlanmayla ilişkili kök hücre fonksiyonu kaybının 24 saatlik oruç sayesinde tersine çevrilebileceği tespit edildi.

Türk bilim adamı Doç. Dr. Yılmaz, 3 Mayıs’ta Cell Steem Cell dergisinde yayınlanan araştırmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, yürüttükleri araştırmayla oruç tutmanın bağırsaklarda kök hücrelerin yenilenme kapasitesini önemli ölçüde artırdığını gördüklerini belirtti.

Doç Dr. Yılmaz’ın araştırmasına yardımcı olan Prof. Dr. Sabatini de açıklamasında, çalışmanın oruç tutmanın karbonhidratlardan yağa kadar bağırsak kök hücrelerinde metabolik bir geçişi tetiklediğine dair kanıt sağladığını söyleyerek bu hücrelerin yağ asidi oksidasyonuna geçmesiyle fonksiyonlarını önemli ölçüde artırdığını kaydetti.

Araştırmayla ilgili görüş bildiren Utah Tıp Fakültesi’nde biyokimya profesörü olan Jared Rutter bulguları “ilginç ve etkileyici” olarak nitelendirdi.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler