BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres’in bugün ABD’nin İran’la yapılan nükleer anlaşma olan Ortak Kapsamlı Eylem Planı’ndan (JCPOA) çekileceğini ve yaptırımların yeniden başlatılacağını duyurmasından “derin endişe” duyduğunu bildirdi.
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran’la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015’te askıya alınan İran ekonomik yaptırımlarının en güçlü şekilde yeniden hayata geçirileceğini açıklamasının ardından, Genel Sekreteri Guterres de yazılı bir açıklama yaptı.
BM Sözcüsü Dujarric’in okuduğu yazılı açıklamada, Genel Sekreter Guterres, Trump’ın JCPOA’dan çekilme ve yaptırımların yeniden başlatılacağını açıklamasından derin endişe duyduğunu belirtti.
Guterres, kararla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:
“Planın uygulanmasına ilişkin tüm kaygıların JCPOA’da tesis edilen mekanizmalarla ele alınması esastır. JCPOA ile doğrudan ilgili olmayan hususlar, sözleşmeyi ve başarılarını korumak için önyargılı olmaksızın ele alınmalıdır. Sürekli olarak, JCPOA’nın nükleer silahların yayılmasını önleme ve diplomaside büyük bir başarı olduğunu ve bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunduğunu yineledim.”
Guterres’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Sürekli olarak, JCPOA’nın nükleer silahların yayılmasını önleme ve diplomaside büyük bir başarı olduğunu ve bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunduğunu yineledim. Diğer JCPOA katılımcılarına (Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve Almanya) ve anlaşmayı destekleyen diğer tüm üye devletlere taahhütlerini yerine getirmeleri için çağrıda bulunuyorum.”
BM dünkü açıklamasında İran’la yapılan nükleer anlaşmayı “önemli bir diplomatik başarı” olarak belirterek, anlaşmayı desteklediğini bildirmişti.
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley’den Trump’a tam destek
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de açıklamasında, Başkan Trump’ın kararını öven ifadeler kullandı.
Büyükelçi Haley şunları kaydetti:
“Başkan İran nükleer anlaşmasından çekilerek kesinlikle doğru bir karar verdi. Bu İran’ın uluslararası kötü davranışını daha da kötüleştiren korkunç bir anlaşmaydı. İran’ın nükleer silah edinmesine izin vermemeliyiz ve onların ABD’yi ve müttefiklerini tehdit eden terörü desteklemesine karşı koymalıyız.”