6.1 C
New York kenti
Çarşamba, Aralık 11, 2024

ABD bir kez daha BMGK’da yalnız kaldı

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyesi Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, Gazze’deki gelişmelerden “büyük endişe” duyduklarını belirtti ve “BMGK sorumluğunu yerine getirmeli, şimdi getirmezse ne zaman getirecek?” dedi.

BMGK’nın geçici üyesi Kuveyt’in, İsrail’in Gazze’deki şiddetini görüşmek üzere yaptığı “acil” toplantı çağrısının ardından üye ülke temsilcileri “açık” bir toplantı gerçekleştirdi.

BMGK dönem başkanı Polonya’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov’un konsey üyelerine bölgedeki en son gelişmelerle ilgili bir brifing verdi.

Toplantı, ABD’nin İran’la olan nükeer anlaşmayı bozma kararında olduğu gibi,  İsrail’deki başkentini Doğu Kudüs’e taşıma kararında ve en son Filistin’deki şiddet olaylarında İsrail’in yanında yer alması nedeniyle düştüğü küresel yalnızlığı ortaya koydu.

İsrail’i savunan Haley, Filistin Büyükelçisi konuşurken salonu terketti

Toplantıda konuşan büyükelçilerin tamamına yakını Filistin’deki şiddete karşı görüş bildirirken, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İran’ı Suriye, Yemen ve Lübnan’ı istikrarsızlaştırmakla suçladı ve Gazze’deki şiddeti savundu. Haley toplantı öncesinde, BMGK’nın Gazze’deki şiddetin soruşturulmasını isteyen ‘basın bildirisi’ni bloklamıştı.

Büyükelçi Haley konuşmasında, Gazze’deki şiddetten üzüntü duyduklarını bildirirken, “Gazze şiddetinin Amerikan büyükelçiliği ile ilgisi olduğunu öne sürenler çok yanılıyor.” ifadesini kullandı.

Haley konuşmasında İsrail’in 60’dan fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan şiddetini şu ifadelerle savundu:

“Burada, Güvenlik Konseyi’nde meslektaşlarıma soruyorum, aramızda sınırınızda bu tür faaliyetleri kim kabul ederdi? Kimse kabul etmezdi”

Büyükelçi Haley, Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur’un konuşmasına başlamasıyla salonu terketti.

Bolivya: ‘İşgal’ sözünü duymuyoruz”

Toplantıda Gazze’de hayatını kaybeden çocukların isimlerini tek tek okuyan Bolivya’nın BM Daimi Temsilcisi Sacha Llorentty Soliz, toplantıdaki en dikkat çeken konuşmalardan birini yaptı.

Büyükelçi Soiz, ABD’nin İsrail-Filistin sorununda çözüm yerine sorunun bir parçası haline geldiğini belirtirken, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline son vermesini istedi.

Konuşmasında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Gazze’deki şiddetle ilgili soruşturma başlatması çağrısında bulunan Soliz; “İran, İran ve İran’ı duyuyoruz. Hamas, Hamas, Hamas’ı duyuyoruz. ‘İşgal’ sözünü duymuyoruz.” dedi.

Fransa: “BMGK sorumluluğunu yerine getirmeli, şimdi değilse ne zaman?”

BMGK’nın daimi üyesi Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Delattre Konsey üyelerine hitabında, “Sivil protestoculara gelişigüzel ateş açılmasını kınıyoruz, hiçbir şey bunu haklı gösteremez.” dedi.

Konuşmasında şiddetin sınırların ötesine yayılma tehlikesi olduğuna işaret eden Delattre, “BMGK bu tür durumlarda sessiz kalamaz” dedi.

Büyükelçi Delattre, toplantı öncesinde gazetecilere açıklamada ise Gazze’deki gelişmelerden “büyük endişe”  duyduklarını bildirdi.

Açıklamasında, bölgede karış barış için “iki devletli çözüm”den bahseden Delattre, gelişmelerin uluslararası “barış ve güvenliğe tehdit” olduğunu  belirterek, “BMGK sorumluğunu yerine getirmeli, şimdi getirmezse ne zaman getirecek?” diye sordu.

İsveç: “Cinayetleri kınıyoruz”

Toplantıda konuşan İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog da hitabında, “Yine, İsrail güvenlik güçleri çocukların da olduğu kalabalığa gerçek mermi kullandı. Biz cinayetleri kınıyoruz” dedi.

İngiltere “itidal” çağrısı yaptı

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce ise BMGK üyelerine hitabında, “itidal” çağrısı yaparken, bölgede şiddetin artması hiç kimsenin çıkarına hizmet etmeyeceğini ve barış çabalarına “yıkıcı etkisi” olacağını ifade etti.

Filistin:”Bu çifte standardı daha ne kadar sürdüreceksiniz?”

Toplantıda söz alan Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur,”BMGK’nın harekete gemesi için daha kaç Filistinli’nin ölmesi gerekir. Eğer kendi ülkenizde bir katliam gerçekleşseydi, içinde çocukların da olduğu 60 kişi öldürülseydi ne yapardınız? Bu çifte standardı daha ne kadar sürdüreceksiniz?” dedi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dimitry Polyansky ise Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya Moskova’da görüşmeleri önerisinde bulundu.

BMGK’nın Gazze’deki gelişmelerle ilgili yaptığı acil toplantı, ABD’nin İran’ın nükleer anlaşmasının bozulmasında ve Kudüs’ün başkent olarak tanımasında olduğu gibi bir kez daha küresel konulardaki büyük yanlızlığına işaret etti.

İsrail’in Kudüs’te ABD Büyükelçiliğinin açılış törenin yapıldığı sırada, İsrail askerlerinin silahsız Filistinli göstericilere ateş açması sonucunda, 60’a yakın kişi yaşamını yitirirken, 2 binin üzerinde kişi yaralanmıştı.

İsrail’in 14 Mayıs 1948’de Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle, Filistinliler 15 Mayıs’ı “Nekbe” (Büyük Felaket) olarak anıyor.

http://www.turkishjournal.com/2018/05/15/18487/

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler