NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – New York’ta yapılan müzayedede, Romanyalı heykeltraş Constantin Brancusi’nin “La jeune fille sophistiquée” (Bilge Genç Kız, Nancy Cunard’ın portresi) heykeli 71 milyon dolara satılırken, sanatçı kendi müzayede rekorunu kırdı.
Christie’s Müzayede Evi’nin New York’taki İzlenimci ve Modern Sanat açık artırma gecesine Rus ve Romanyalı sanatçılar damgasını vurdu.
20. yüzyılın en büyük heykeltıraşlarından Romanyalı Brancusi’nin 1932’de tamamladığı 78.7 santimetre yüksekliğindeki parlatılmış bronz heykeli “Nancy Cunard” 71 milyon dolara alcı buldu. Romanyalı sanatçı bu soyut çalışmasıyla, kendi müzayede rekorunu kırmış oldu.
Brancusi’nin “La jeune fille sophistiquée” (Bilge Genç Kız, Nancy Cunard’ın portresi) heykeli 71 milyon dolara satıldı.
1876 yılında, Romanya’da, yedi çocuklu bir köylü ailesinin beşinci çocuğu olarak dünyaya gelen Brancusi, 1904’te dünyanın sanat başkenti Paris’e yerleşerek eserlerini burada üretti. Brancusi eserleriyle modern heykele soyutlamayı getirdi.
Malevich’in 85,8 milyon dolarla kendi mücayede rekorunu kırdı
Gecede iyi performans gösteren bir başka çalışma da, Rus modernist ressam Kazimir Malevich’in “Suprematist Kompozisyon”u, 85,8 milyon dolara alıcı bulurken, bu rakam sanatçının müzayede rekoru olarak kaydedildi.
5 kıtadan, 35 ayrı ülkeden koleksiyonerlerin katıldığı Christie’s’in İzlenimci ve Modern Sanat açık artırmasında, toplam 415,8 milyon dolarlık satış gerçekleştirildi.
Picasso’nun 70 milyon dolarlık ‘Denizci’si açık artırmadan çekildi
Milyoner sanat koleksiyoncusu Steve Wynn’in sahip olduğu, kanvasında küçük bir delik açılan 70 milyon dolarlık ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso tablosu açık artırmadan çekildi.
70 milyon dolar bedelle açık artırmaya sunulması planlanan Picasso’nun “Le Marin” (Denizci) adlı yağlı boya otoportresinin (self-potrait) kanvasında küçük bir delik açılması yüzünden açık artırmadan çekilirken, müzayedede rekor fiyata satılması bekleniyordu.
Savaşın patlak vermesinde, Meksika ve ABD’ye gitme tekliflerine rağmen Fransa’da kalmayı tercih eden Picasso, savaş karşıtı “Guernica” nın ressamı olarak anti-faşist bir sanatçı olarak biliniyor. “Le Marin” i resmini yapmaya başlamadan önce, Nazileri’nin toplama kampına götürmekle tehdit ettiği Picasso’nun arkadaşlarının sayesinde kurtulduğu belirtiliyor.