BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuveyt’in Gazze’deki İsrail’in şiddetinin kınanmasını ve Filistinliler için uluslararası koruma isteyen karar tasarısını cuma günü oylayacak.
15 üyeli BMGK’nın geçici üyesi Kuveyt’in hazırladığı ve bugün (perşembe) New York saati ile 18:00’da (TSİ 1:00) BMGK’da oylamaya sunulması planlanan tasarı son anda ABD’nin bir değişiklik önerisinde bulunması nedeniyle New York saati ile ilerleyen saatlerde oylanması planlanırken, oylamanın yeniden ertelendiği duyuruldu.
Kuveyt’in Gazze tasarısında, değişiklik isteyen ve bu yüzden oylamanın cuma gününe alınmasını neden olan ABD, Kuveyt’in tasarısına karşı yeni bir tasarıyı daha BMGK’ya sunarken tasarısının oylanması Kuveyt’in sunduğu tasarının oylmasının yapıldığı oturumda gerçekleştirilecek.
ABD’den sonra Rusya’nın da devreye girmesiyle, bu akşam geç saatlere alınan iki tasarının oylamasının New York saati ile cuma günü 15:00’da (TSİ 22:00) yapılacağı açıklandı.
Kuveyt, sunduğu tasarıya ilaveler yaparken, Doğu Kudüs de dahil işgal altındaki Filistin topraklarında 30 Mart’tan bu yana devam eden şiddet ve gerginliklerden “derin endişe” duyulduğunu ve İsrail ordusunun çok sayıda kişiyi öldürüp, yaralanmasının “alarm verici” olduğunu belirten ifadeler de yer aldı.
Gazze’de sivillere karşı gerçek mermi kullanan ve çok sayıda sivilin ölümüne neden olan İsrail’in kınanmasıyla birlikte, Filistin halkı için ”uluslararası koruma” talep eden tasarı, İsrail’den, Gazze Şeridi’ndeki ablukasını kaldırmasını istiyor.
Tasarı, BM Genel Sekreter Antonio Guterres’ten olası bir “uluslararası koruma mekanizması” konusunda bir rapor talebinde bulunurken, Gazze’deki saldırıların soruşturulmasını da içeriyor.
İsrail’i BM’deki her platformda kayıtsız şartsız destekleyen ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilerin korunmasını talep eden BM karar tasarısını ABD’nin tasarıyı “tartışmasız” şekilde “veto” edeceğini bildirdi.
BMGK’da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üye ülkenin en az 9 temsilcisinin lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.
Gazze’de mart ayından bu yana 122 Filistinli, İsrail askerlerinin saldırısı sonucunda hayatını kaybetmişti.