BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Birleşmiş Milletler’in (BM) 18 Eylül’de başlayacak 73. dönem BM Genel Kurulu Başkanlığına kadın aday Ekvator Dışişleri Bakanı Maria Fernanda Espinosa seçildi.
BM üyesi 193 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulunda bugün yapılan 73. dönem başkanı seçimini, 128 ülkenin “evet” oyunu alan Ekvator Dışişleri Bakanı Espinosa kazandı.
Espinosa’nın kendisi gibi kadın rakibi Honduras’ın BM Daimi Temsilcisi Mary Elizabeth Flores Flake ise oylamada 62 ülkeden “evet” oyu aldı.
18 Eylül’den 2019 Eylül ayına kadar görev yapacak olan Espinosa BM Genel Kurulunun 4. kadın başkanı özelliğine sahip.
BM’ye üye 193 ülkenin eşit temsil edildiği BM’nin en demokratik organı BM Genel Kurulu’da, BM’nin Güvenlik Konseyi’nin aksine, alınan kararlarının, yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.
Her yıl eylül ayının ikinci haftasından itibaren küresel sorunlara diplomatik çözüm arama ve ülkelerinin politikalarını anlatma imkanı buldukları en demokratik ve meşru platform olan Genel Kurul’daki oturumlara başkanlık eden Genel Kurul Başkanı ve Genel Kurulun gündemini ve işleyişinden de sorumlu bulunuyor.
BM Genel Kurul Başkanlığına daha önce 1953’te Hindistanlı Vijaya Lakşimi Pandit, 1969’da Liberyalı Angie E. Brooks ve 2006’da da Bahreynli kadın hakları savunucusu avukat Şeyhha Haya Raşid El Halife (Sheikha Haya Rashed Al Khalifa) kadın aday olarak seçilmişti.
LIVE on #Periscope: #BM Genel Kuruluna 4. #Kadın #Başkan #Ekvator Dışişleri Bakanı Maria Fernanda Espinosa 73. @UN_… https://t.co/Gcldd1nkAs
— Turkish Journal (@turkishjournal) June 5, 2018
Guterres: Espinosa zor uluslararası sorunlarla karşılacak
Espinosa’nın BM 73. Genel Kurul Başkanı olarak atanmasıyla ilgili açıklamada bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Espinosa’nın “New York’ta Ekvador’un ilk kadın BM Daimi Temsilcisi ve Cenevre’deki BM Daimi Temsilcisi olduğunu” hatırlarak, “insan hakları, yerli kadınlar ve iklim değişikliği üzerine hükümetler arası müzakereler hakkında doğrudan bilgiye sahip” bir diplomat olduğunun altını çizdi.
Açıklamasında, “Espinosa zor uluslararası sorunlarla karşılacak” diyen Guterres, BM’nin, bu tür durumlarda arabuluculuk yapmada önemli rol oynadığını belirtti.
Guterres “Dünya, çalkantılı çatışmalardan artan eşitsizliğe ve iklim değişikliğinin giderek derinleşen etkilerine kadar acil ve karmaşık zorluklarla karşı karşıyadır.” dedi.