BİRLEŞMİŞ MİLLETLER – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar hükümetine, yaptığı çağrıda, yerlerinden edilmiş Arakanlı mültecilerin evlerine güvenli ve onurlu şekilde dönmeleri konusunda Myanmar hükümetiyle yapılan anlaşmanın uygulanması için kararlı adımlar atılmasını istedi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği günlük basın toplantısında, Myanmar ordusunun Arakan’daki Müslüman azınlığa (Rohingyalar) uyguladığı şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingyaların evlerine dönebilmeleri konusunda Myanmar hükümeti ile BM arasında imzalanan anlaşmaya değindi.
Sözcü Dujarric, Guterres’in Myanmar hükümeti ile varılan bu anlaşmadan memnuniyet duyduğunu ancak Arakanlı mültecilerin geri dönmesi için gereken koşulların henüz mevcut olmadığını bildirdi.
Sözcü Dujarric açıklamasında, sözkonusu anlaşmayla ilgili “Genel Sekreter, Myanmr hükümetine Arakanlı mültecilerin gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde evlerine dönmeleri için imzalanan anlaşmanın uygulanması için kararlı adımlar atması çağrısı yapıyor” ifadesini kullandı.
Dujarric açıklamasında ayrıca, Genel Sekreter’in “Arakan’daki şiddet olaylarının son bulması, sorumluların cezalandırılması ve Arakan’daki tüm bölgelere insani erişime izin verilmesi çağrısı” yaptığını ifade etti.
BM İnsan Hakları Konseyi başta olmak üzere İnsan Hakları kuruluşları, Myanmar ordusunu defalarca, ülkenin farklı bölgelerinde etnik azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle sert eleştirilerde bulunurken, başta BM olmak üzere bir çok uluslararası kuruluş Arakan’daki şiddet olaylarını etnik temizlik olarak tanımladı.
Olaylar nedeniyle Arakan eyaletinden 700 binden fazla Müslüman, zor şartlar altında komşu ülke Bangladeş’e sığındı.
Myanmar’da ülkenin kuzeydeki Kaçin eyaletinde de ordu güçleri ile ayrılıkçı isyancılar arasındaki çatışmalarda binlerce yerli Hristiyan Kaçin, Arakanlı Müslümanlar gibi yurtlarını terk etmek zorunda kaldı.