11.6 C
New York kenti
Cumartesi, Kasım 2, 2024

Trump bu yıl Beyaz Saray’daki iftar yemeği geleneğine uydu

Mutlaka Oku

WASHINGTON (TURKISH JOURNAL) – Beyaz Saray’daki iftar yemeği geleneğine göreve geldiği ilk yıl son veren ABD Başkanı Donald J. Trump, bu yıl kendisinin ilk iftar yemeği davetinde Müslüman ülke temsilcilerine ev sahipliği yaptı.

Görevdeki ilk yılında, Beyaz Saray’da yaklaşık son 21 yıldır düzenli olarak verilen iftar yemeği geleneğine son veren Trump, bu yıl Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Irak, Katar, Libya, Mısır, Tunus, Türkiye ve Ürdün’den diplomatik temsilcileri iftar yemeğinde ağırladı.

ABD’deki Müslüman toplum temsilcilerinin çağrılmadığı yemekte bir konuşma yapan Trump,  tüm Müslüman aleminin ramazan ayını tebrik ettiğini ve nüfusunun çoğunluğu Müslüman ülkelerden temsilcileri Beyaz Saray’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Trump konuşmasında şunları kaydetti:

“Hepinize ve dünya genelindeki Müslümanlara sesleniyorum. Ramazanınız Mübarek olsun. Bu gece birlikte toplanarak dünyanın en büyük dinlerinden birinin kutsal geleneğini onurlandırıyoruz. İslam inancı için iftar yemeği orucun sonu ve Ramazan ayı boyunca manevi düşünce anlamına geliyor”

Trump ayrıca ilk yurt dışı ziyaretini Ortadoğu’ya yaptığını ve Suudi Arabistan’ı da ziyaret ettiğini hatırlattı.

Müslüman toplum temsilcilerinden protesto

İslam ülke vatandaşlarına karşı vize sınırlaması getiren ve İslamofobik söylemlerde bulunan Trump’ın iftar davetinin verildiği saatlerde Beyaz Saray’ın karşısında Lafayette Park’ta Trump’ı protesto amacıyla “alternatif” bir iftar programı düzenlendi.

Aralarında, Başkan Trump’a yönelik sert eleştirilerde bulunan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) ile Kuzey Amerika İslam Camiası (ICNA) gibi ABD’nin önde gelen Müslümanların haklarını savunan sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu eylemciler, birlikte ortak iftar organizyonu düzenlediler.

Hiçbir üyesinin Beyaz Saray’dan iftar daveti almadığını belirten CAIR’ın sözcüsü İbrahim Hooper konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’ın “İslamofobi ve beyaz ırkın üstünlüğü konularındaki duruşu ve politikaları nedeniyle muteber Amerikan Müslüman örgütleri veya liderlerinin davet edileceğini ya da katılmayı kabul edeceklerini sanmadığı”nı belirtmişti.

Beyaz Saray’da ilk olarak ABD’nin 3. Başkanı Thomas Jefferson döneminde 1805’te verilen iftar daveti, düzenli olarak ise 1996 yılında eski Başkan Bill Clinton ve eşi eski “First Lady” Hillary Clinton’un tarafından verilmeye başlamıştı. Beyaz Saray’daki iftar yemekleri, Cumhuriyetçi Partili George W. Bush ve Demokrat Partili Barack H. Obama tarafından devam ettirilmişti.

Beyaz Saray’da ilk iftar 203 yıl öncesine dayanıyor

ABD’de, 203 yıl öncesine dayanan Beyaz Saray’daki iftar daveti, ilk olarak ABD’nin kurucu babalarından ve Bağımsızlık Bildirgesi’nin yazarı 3. ABD Başkanı Thomas Jefferson tarafından Tunus Büyükelçisi Süleyman Mellimelli ve davetlilere verilmişti.

Yemek davetinde, “Akşam yemeği, tam olarak güneşin batışında masada olacaktır” ifadeleri kullanılmıştı. Beyaz Saray’daki ilk iftarda bulunan ve daha sonra ABD’nin 6. Başkanı olan John Quincy Adams, anılarında iftar davetinde, “Başkan’ın masasında, Tunuslu elçi ve iki sekreteriyle birlikte akşam yemeği yedim. Davetiyede, yemeğin tam olarak gün batımında servis edileceği yazıyordu. Çünkü Türkler’in güneş ufuk çizgisinin üstündeyken oruç tuttuğu ramazandaydık” ifadelerini kullanmıştı.

http://www.turkishjournal.com/2018/05/30/new-york-belediye-baskani-blasio-muslumanlari-bu-yil-da-turk-yemekleriyle-agirladi/

 

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler