BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler’in (BM) Çalışma birimi Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Başkanı Guy Ryder, “18 yaşın altındaki hiçbir çocuk madenlerde, tarlalarda, fabrikalarda ve evlerde, ağır yükler altında veya uzun saatler süren çalışmalarda bulunmaması” gerektiğini belirterek, çocuk emeğiyle ilgili ortak tehlikelerin sona ermesi için “acil küresel eylem” çağrısında bulundu.
ILO Genel Direktörü Guy Ryder, BM’nin çocuk işçiliğine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla ilan ettiği 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Mesajında, “Birçok hayat boyu fiziksel ve psikolojik sonuçlara katlanıyor.” diyen Ryder, çocuk emeğiyle ilgili ortak tehlikelerin sona ermesi için acil küresel eylem çağrısında bulundu.
Ryder açıklamasında ayrıca, “Bu çocuklar madenler ve tarlalarda, fabrikalarda ve evlerde, böcek ilaçlarına ve diğer zehirli maddelere maruz kalıyorlar ve ağır yükler taşıyor ya da uzun saatler çalışıyorlar” bilgisine yer verdi.
5-17 yaş arasında 152 milyon çocuk çalışmaya zorlanıyor
ILO’ya göre, 2012 ile 2016 arasında, uluslararası anlaşmalara aykırı olarak tehlikeli işlerde çalışan 5-11 yaş arası çocuk sayısının arttığını belirten Gyder, bunun “kabul edilemez” olduğunu kaydetti.
ILO’a göre, dünya genelinde 5-17 yaş arasında 152 milyon çocuk çalışmaya zorlanıyor. Bunların 73 milyonu ise tehlikeli işlerde çalışıyor.
4 çocuk işçinin 3’ü tarım sektöründe
Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre her 4 çocuktan yaklaşık 3’ü tarım sektöründe çalışıyor.
Çiftliklerde ve tarlalarda çocuk işçiliği, çatışmaların ve iklim kaynaklı afetlerin artmasıyla artmaya başladığını belirten FAO, bu endişe verici eğilimin sadece “milyonlarca çocuğun refahını tehdit etmekle kalmadığı, aynı zamanda küresel açlığa ve yoksulluğa son verme çabalarını da zayıflattığı” uyarısında bulundu.
İlk olarak 2002 yılında ILO’nun himayesinde kutlanan 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin küresel boyutuna ve bunu ortadan kaldırmak için gereken çabalara dikkat çekiyor.
2015 yılında BM’de dünya liderleri tarafından benimsenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH), çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik yenilenmiş küresel bir taahhüdü de içeriyor.