WASHINGTON (TURKISH JOURNAL) – ABD Yüksek Mahkemesi, sivil haklar için devrim niteliğinde olan, devletin vatandaşların cep telefonunun konum verilerini “yazılı izin” olmadan izlenemeyeceğine karar verdi.
Karar, 9 yargıçtan oluşan ABD Yüksek Mahkemesi’nde cuma günü yapılan oylamada, 4 “hayır”a karşılık 5 “evet” oyuyla kabul edildi.
Oylama sonucu, devletin, bir cep telefonu şirketi gibi üçüncü bir şahıstan bilgi edinme söz konusu olduğunda, cep telefonu kullanıcılarının daha fazla korunmasını savunan gizlilik hakları aktivistlerinin büyük bir zaferi olarak değerlendiriliyor.
Yasal ve gizlilik kaygısına neden olan anlaşmazlık, 2011’de Detroit’teki bir soygundan sonra polis, zanlı Timothy Carpenter’ın telefon sağlayıcısından aylarca telefon konum bilgisi toplayarak, 12898 farklı lokasyonu bir araya getirmesinin ardından, polisin merminin dijital ayak izlerini 127 gün boyunca yazılı izleme emri olmadan toplamasıyla doğmuştu.
Carpenter’ın ABD’yi dava etmesiyle, ABD 6. Temyiz Mahkemesi’ne taşınan anlaşmazlığa bakan davanın hakimi, polisin izlemesinin cep telefonu konum verilerinin, mantıksız arama ve el koymayı yasaklayan Anayasanın 4. Maddesi tarafından korunmadığına ve bu nedenle bir emir gerektirmediğine hükmetmişti.
The Chief Justice, speaking simple truth. A vindication of our Fourth Amendment rights. Carpenter v. United States pic.twitter.com/Rvcv6vzg2j
— Cecillia Wang 王德棻 (@WangCecillia) June 22, 2018