NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – ABD Yüksek Mahkemesi’nin Başkan Donald Trump’ın seyahat yasağını onaylaması, Başkent Washington’da ve New York’ta başta olmak üzere ABD’nin bir çok yerinde protesto edildi.
New York’taki Foley Square’de toplanan Amerikalılar, Trump’ın imzaladığı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 5 ülke ile Kuzey Kore ve Venezuela’yı kapsayan seyahat yasağı kararının anayasaya uygun olduğunu belirten Yüksek Mahkeme kararına karşı tepkilerini gösterdiler.
Mahkemenin 4 “hayır” oyuna karşılık 5 “evet” oyuyla onayladığı karara karşı çıkan binlerce kişiden oluşan kalabalık, “Yasağa hayır, duvara hayır, baskınlara hayır, NY herkes için” ve “Müslümanlar burada hoş karşılanır” diye slogan attılar.
New York Belediyesi Kamu Avukatı Lettitia James’in de katılarak destek verdiği miting, Amerikan Civil Özgürlükler Birliği (ACLU), Amerika İslam İlişkileri (CAIR) ve New York Göçmen Koalisyonu (NYIC) başta olmak üzere 80 sivil toplum kuruşunun desteğiyle gerçekleştirildi.
Protestoda bir konuşma yapan NYIC yöneticisi Murat Awawded, “Toplumumuzu ve New Yorklulların ortya çıkıp, New Yorkumuzun neye benzediğini göstermelerini görmek gerçekten harika. Topluluklarımızın çeşitliliğini destekliyoruz ve aramızda yaşayan herkesin hakları için dik duruyoruz.” dedi.
Sosyal adalet örgütü “MPower Change”in yönetici direktörü Müslüman kadın aktivist Linda Sarsour da kararla ilgili yaptığı açıklamada, “Yüksek Mahkeme, daha önce de büyük yanlış kararlar aldı ve bu yüzden mücadelemiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Sarsour, “Bir kimsenin, hangi ırk, etnisite veya dinden olursa olsun, barış için yaşama ve ona adil davranılma hakkını, bir kişinin, bir kararın, yok etmesine izin verilmesi, oldukça önemli bir konu” olduğu belirtti.
Başkent Washington’da da kararı onaylayan Yüksek Mahkeme önünde 24 sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde geniş katılımlı bir eylem düzenleyen Amerikalılar Trump’ın seyahat yasağının Amerikan değerlerine doğrudan karşı olduğunu dile getirdiler.
Trump yasağına karşı Maryland’de, Minnesota’da ve Georgia eyaletlerinde de protesto gösterileri gerçekleştirildi.
Kararı onaylayan hakimler kararı savundu
Yüksek Mahkemenin beş muhafazakar yargıcı, seyahat yasağının “Müslüman yasağı” olmadığını, çünkü kararın en son şekliyle kapsadığı ülkelerin “Dünyadaki Müslüman nüfusunun sadece yüzde 8’ini” içerdiğini ileri sürdü. Mahkemenin çoğunluk görüşü, seyahat yasağının “dine karşı tarafsız bir şekilde” ve “herhangi bir dini düşmanlıktan tamamen ayrı bir meşru ulusal güvenlik gerekçesi”ne sahip olduğunu belirtti.
Mahkeme geçmişte Afrikalı ve Japon Amerikalılar için de benzer karar vermişti
ABD Yüksek Mahkemesi geçmişte de Afrika kökenli Amerikalılar ile Japon kökenli Amerikalılara karşı ayrımcılığa maruz bırakan benzer kararlara imza atmıştı.
CAIR-NY’nin Yahudi asıllı hukuk direktörü Albert Fox Cahn kararla ilgili açıklamasında, Müksek Mahkeme’nin onayını, 1857’de siyahi Amerikalılar aleyine ve 1944’te İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon Amerikalıların aleyhine verdiği karara benzediğini belirtti. Chan mahkemenin önceki iki kararı gibi bukünkü kararının da hukuksuz olduğunu belirtti.
Yüksek Mahkeme, 1857 tarihli Dred Scott-Sandford davasıyla ilgili kararında, siyah Amerikalıların haklarının olmadığını ve beyaz adama saygı göstermesi gerektiğine hükmederken, 1944’te de İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon-Amerikalı Korematsu’nun ABD’ye karşı açtığı davada, mahkeme Japon-Amerikalıların hapsedilmesini onaylayan karara imza atmıştı.
As an American-Muslim teen, it is so empowering to be at this #NoMuslimBanEver rally tonight at Foley Square — surrounded by community, friends, and allies — listening to role models like @lsarsour & @DebbiAlmontaser.
I am outraged, but I am also hopeful. pic.twitter.com/cOshy8Ep7r
— Ziad Ahmed (@ziadahmed) June 26, 2018