6.1 C
New York kenti
Çarşamba, Aralık 11, 2024

Oy avcılığı Sarkozy ve Hollande’yi ‘soykırım’da birleştirdi

Mutlaka Oku

Fransa’da cumhurbaşkanlığı yarışının iki rakibi Sarkozy ve Hollande, 24 Nisan Ermeni iddialarıyla ilgili düzenlenen törene katıldı. İki lider yaptıkları konuşmada anayasa mahkemesinin reddettiği ‘inkar yasası’ yeniden gündeme getirme sözü verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist Parti lideri Francois Hollande, Paris’te, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları kapsamında düzenlenen törene ayrı ayrı katıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalan iki rakip Sarkozy ve Hollande, yaptıkları konuşmalarda, Anayasa Konseyi tarafından reddedilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı tekrar Fransa Parlamentosu’nda getirilmesi sözünü verdi.

Paris’in merkezinde Ermeni müzisyen Komitas’ın anısına dikilen anıtın önündeki törenlere ilk olarak Sosyalist aday Francois Hollande geldi.

‘TÜRKİYE KABUL ETMELİ’

Yaklaşık 15 dakikalık bir konuşma yapan Hollande, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen konuşmasında, Türkiye’nin bu iddiaları kabul etmesi gerektiğini ileri sürdü.

Hollande’ın ayrılmasından kısa bir süre sonra törene bu kez Sarkozy geldi ve Ermeni iddialarının kabul edilmesi gerektiğini iddia eden bir konuşma yaptı.

‘İNKAR YASASI BİR KEZ DAHA…’

Sadece seçimler kapsamında aday olarak değil cumhurbaşkanı sıfatıyla da bu törene katıldığını ifade eden Sarkozy, yeniden göreve seçilmesi halinde Anayasa Konseyi tarafından reddedilen yasayı hemen bir kez daha parlamento gündeme getirme sözü verdi. Sarkozy, ”Bir ülkenin büyüklüğü nüfusuyla değil, geçmişine bakma cesaretiyle ölçülür” ifadesini kullandı.

İki liderin konuşmaları, törene katılanlarca çoşkuyla karşılandı ve uzun süre alkışlandı.

Sarkozy, seçimlerden önce karşı çıkmasına rağmen, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasanın çıkmasında önemli rol oynamıştı.

Yasa, daha sonra, Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmişti.

Yasayı destekleyen Hollande, daha da ileri giderek, cumhurbaşkanı seçildiği takdirde, iddiaların tanınmasını Türkiye’nin AB üyeliği için ön koşul haline getirilmesini sağlayacağı ve Paris’te 1915 olaylarıyla ilgili bir müze kuracağı vaadinde bulunmuştu.

TÜRKİYE’DEN JET YANIT

İki liderin bu açıklamalarına Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan anında yanıt geldi.

Yapılan yazılı açıklamada “ihtilaflı tarihi konuların siyasi hesaplara malzeme yapılarak istismarının yeni bir örneğini teşkil ettiği” bildirildi.

Tarihin farklı emeller ışığında siyasileştirilmesinin talihsizlik olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Peşin hükümlü ve ayrımcı tavırlarla ne adalete ne tarihin doğru anlaşılmasına hizmet edilebilir. Önde gelen Fransız siyasetçilerinden beklenen, nefreti körüklemek değil, bilgi temelinde ve devlet adamı sorumluluğuyla hareket ederek Türklerle Ermenilerin birlikte adil hafızaya ulaşmalarını destekleyici mesajlar vermeleridir.

İlgili ülkeler arasında çözüme kavuşturulması gereken bir konuda dışarıdan yapılan suni dayatmalarla sonuç alınması mümkün değildir. Bu nitelikte açıklamalar bölgede barış ve huzurun tesisi gayretlerine de sekte vurmaktadır.”

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler