4.2 C
New York kenti
Perşembe, Aralık 12, 2024

Türkiye’den, tarihe siyaset karıştıran Sarkozy, Hollande ve Başkan Obama’ya jet tepki!

Mutlaka Oku

100 yıla yakın bir süre önce yazılmış tarihe siyaset karıştırılmasına, Türkiye’nin tepkisi gecikmedi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Barack Obama’nın tarihi gerçekleri çarpıtan 24 Nisan açıklamasını esefle karşılandığını duyurdu, Sarkozy ve Hollande’ye de tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, Obama’nın 24 Nisan açıklamasının ”tarihi gerçekleri çarpıttığını” ve ”esefle karşılandığını” duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamayı her bakımdan fevkalade sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz. İç siyaset kaygılarıyla yapılan ve tartışmalı tarihi olayları seçici bir adalet duygusuyla yorumlayan bu tür tek yanlı açıklamalar isabetsiz oldukları kadar, Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesini de zorlaştırmaktadır.”

“ABD gibi önemli bir müttefikimize düşen, Türk-Amerikan ilişkilerine de zarar veren bu tür bir yaklaşımla sorunu daha da derinleştirmek değil, çözüme yönelik yapıcı katkılar sunmak ve bu bağlamda ortak tarih araştırmasından kaçınan Ermeni tarafını daha gerçekçi ve uzlaşmacı olmaya cesaretlendirmektir.”

I. Dünya Savaşı sırasında yaşanan acıların ortak olduğunun ve döneme ilişkin hatıraların Türk halkı bakımından, en az Ermeniler için olduğu kadar hassasiyet taşıdığının da bilinmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, ”Tarihin yazımına yapılmaya çalışılan tüm önyargılı müdahalelere rağmen adil hafızaya ulaşma çabalarımızı sürdüreceğiz” ifadeleri kullanıldı.

SARKOZY VE HOLLANDE’A TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, “Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve cumhurbaşkanı adayı Hollande’ın, bugün Paris’te katıldıkları anma töreni vesilesiyle yaptıkları ve ülkedeki seçim kaygılarını da yansıttığı anlaşılan açıklamalar, ihtilaflı tarihi konuların siyasi hesaplara malzeme yapılarak istismarının yeni bir örneğini teşkil etmiştir” açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı bildiride, tarihin farklı emeller ışığında siyasileştirilmesinin talihsizlik olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Peşin hükümlü ve ayrımcı tavırlarla ne adalete ne tarihin doğru anlaşılmasına hizmet edilebilir. Önde gelen Fransız siyasetçilerinden beklenen, nefreti körüklemek değil, bilgi temelinde ve devlet adamı sorumluluğuyla hareket ederek Türklerle Ermenilerin birlikte adil hafızaya ulaşmalarını destekleyici mesajlar vermeleridir.”

“İlgili ülkeler arasında çözüme kavuşturulması gereken bir konuda dışarıdan yapılan suni dayatmalarla sonuç alınması mümkün değildir. Bu nitelikte açıklamalar bölgede barış ve huzurun tesisi gayretlerine de sekte vurmaktadır.”

(CİHAN)

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler