BİRLEŞMİŞ MİLETLER (TURKISH JOURNAL) – Walk Free Foundation’ın (Özgür Yürü Vakfı) Küresel Kölelik Endeksi Raporu’na göre, dünya genelinde 40 milyon 300 bin “modern köle” olduğu ve bunlardan 509 binin, 80 milyona yakın nüfuslu Türkiye’de bulunduğu tahminine yer verildi.
Avustralya merkezli “Özgür Yürü Vakfı” BM’de düzenlediği basın toplantısında “Küresel Kölelik Endeksi Raporu”nu açıkladı.
Modern köleliği sona erdirmek için mücadelenin devam etmesi gerektiği belirtilen raporda, “Daha fazlasını yapabiliriz ve yapmalıyız.” çağrısı yapıldı.
Modern köleliğin gizli bir problem olduğu uyarısında bulunan raporda, dünyada 40 milyon 300 bin modern köle olduğu belirtildi.
Gelişmiş ülkelerde daha yaygın
Açıklanan rapor, “borç esareti, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma, cinsel istismar, zorla evlendirme, çocukların satılması ve istismarı ile köleliğin kendisi” olarak tanımlanan “modern zaman köleliği”nin gelişmiş ülkelerde daha yaygın olduğunu ortaya koydu.
Rapora göre, her 800 kişiden birinin modern köle olarak yaşadığı ABD’de 403 bin modern köle bulunuyor.
65 milyon 397 bin kişinin yaşadığı Birleşk Krallık’taki modern köle sayısının 136 bin olarak olarak açıklanırken, raporda, 78 milyon 271 bin kişinin yaşadığı Türkiye’deki modern köle sayısı 509 bin olarak tahmin edildi.
Rapordaki kölelik sıralamasında, “her 10 kişiden birinin zorla çalıştırıldığı” ve 2 milyon 600 bin kişinin modern köle olduğu Kuzey Kore’yi, Eritre, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Afganistan takip ediyor.
Bu arada raporda, 2016’da Hindistan’da 18 milyon 400 bin olaarak açıklanan modern kölelerin 8 milyona düştüğü bilgisine yer verildi.
Raporda ayrıca, gelişmiş ülkelerin üretim şartları belli olmayan milyarlarca dolar değerinde ürün ithal ederek modern köleliğin artmasına katkı bulunduğu bilgisine de yer verildi.