BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği bugün, Washington’un düzenli yaptırım uygulama faaliyetlerinin bir parçası olarak bugün BM Güvenlik Konseyi’nin 1718 sayılı kararı gereği oluşturulan Kuzey Kore Yaptırım Komitesine öneriler listesi sundu.
Konuya ilişkin açıklama yapan ABD’nin BM Daimi Daimi Temsilcisi Nikki Haley, bu eylemin hem yerel hem de çok taraflı mevcut yaptırımları uygulamaya devam etmek ve Kuzey Kore’nin yasadışı mali faaliyetlerini önlemek için bugünkü Hazine Bakanlığı eylemleriyle uyumlu olarak gerçekleştirildiğini belirtti.
Büyükelçi Haley açıklamasında ayrıca, ABD’nin “uluslararası toplumun Kuzey Kore’nin nihai ve tam olarak nükleer silahtan arınmasını istiyorsa, bu süreci desteklemenin en iyi yol oldunun mevcut yaptırımları tam anlamıyla uygularken ihtiyatlı olmaya devam etmesi gerektiğini ortaya” koyduğunu kaydetti.
Rusya’ya, “Kuzey Koreli işçileri çalışma izniyle yaptırımları delme” suçlaması
Büyükelçi Haley, Rusya’yı, Kuzey Kore’ye nükleer programı nedeniyle uygulanan BM yaptırımlarını ihlal etmekle suçladı.
Haley bu konuyla ilgili açıklamasında Rusya’nın yurt dışındaki Kuzey Koreli işçilere BM yaptırımlarına rağmen çalışma izni verdiğine yönelik ”endişe verici güvenilir raporlar” aldıklarını bildirdi.
BM Güvenlik Konseyinin Eylül 2017’de Kuzey Kore’ye yönelik aldığı “ekonomik yaptırım” kararında “Yurt dışındaki Kuzey Koreliler çalışma izinlerinin süresi doluncaya kadar istihdam edilebilecek ancak işçilerin çalışma izinleri tekrar yenilenmeyecek.” ifadeleriyle, ıçalışma izinlerine kısıtlama getirilmişti.
ABD’nin etkin gazetelerinden Wall Street gazetesinde de yayınlanan haberde, Rusya’nın BM yaptırımlarına rağmen geçen eylül ayından bu yana 10 binden fazla Kuzey Koreliye çalışma izni verdiğini ileri sürüldü.
ABD medyası, uygulanan yaptırımlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşayan Devlet Başkanı Kim Jong-un ülkeye döviz girişi sağlanması için vatandaşlarını yurt dışına çalışmaya gönderdiği ve yılda 2 milyar dolara yakın gelir elde ettiği bilgisine yer verirken, ABD Dışişleri Bakanlığı da yurt dışında çalışan Kuzey Koreli işçi sayısının 100 bin olduğunu açıklamıştı.