BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) İyi Niyet Elçisi Oscar ödüllü ünlü Avusturalyalı Hollywood yıldızı Cate Blanchett, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yaptığı konuşmada, yerinden edilmiş Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) için yardım çabalarının yeterli olmadığını söyledi.
BMGK üyeleri, Myanmar’da Arkanlılara yönelik şiddetin yeniden tırmanışa geçmesinin ve yüzbinlercesinin Bangladeş’e sığınmasının birinci yıldönümünde, İngiltere’nin dönem başkanlığında Myanmar’daki durumu görüşmek üzere açık toplantıda bir araya geldi.
Toplantıya Birleşik Krallık Devlet Bakanı Lord Tarık Ahmed ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birlikte, BMMYK İyi Niyet Elçisi ünlü sinema oyuncusu Cate Blanchett de bir konuşma yaptı.
BMMYK İyi Niyet Elçisi olarak beyaz perdeye göre çok daha farklı ve gerçek bir rol üstlenen Blanchett, Myanmar’daki zulümden kaçarak Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesine sığınan Arakanlı Müslümanların kaldığı kampalara yaptığı ziyaret ile bilgi verdi.
Mart ayında Arakanlıların zor şartlar altında hayat mücadelesi verdikleri sığınmacı kampınlarını ziyaret eden Blanchett, kamplarda ilk ağızdan duyup, gördüklerini BMGK’nın Myanmar toplantısında dünyayla paylaştı.
Cate Blanchette toplantıdaki konuşmasında, kamplarda kalanlardan, Rohingyaların işkence ve tecavüzlerle birlikte, insanların sevdiklerinin gözleri önünde öldürüldüğünü, iğrenç işkenceler yapıldığını, çocukların ateşe atıldığını ve diri diri yakıldığını duyduğunu aktardı.
Geçen seneki saldırının Arakanlılara yönelik ilk saldırı olmadığını hatırlatan Blanchett, şunları kaydetti:
“Daha önce başarısız olduk. Gül Zahar 1978’de, genç bir kadın iken Myanmar’daki zulüm ve tacizden Bangladeşe’e kaçan 200 bin kadınlar arasında olduğunu söyledi. 1992’de Gül, yine Bangladeş’te güvenlik arayışındaki 250 bin devletsiz Rohingya arasındaydı. Şimdi 90 yaşındaki Gül, üzüntü verici şekilde Banladeş’te yine yoksulluk içinde yaşayan bir mülteci ve ‘büyük torunlarının daha iyi bir geleceğe sahip olması tek dileği’ olduğunu söyledi.”
Blanchett, BMGK üyelerine hitabında, 18 yaşındaki Arakanlı Leyla’nın bebeği Yusuf ile Bangladeş’e kaçarken günlerce ormanda otlarla ve ağaçlardan beslenmek zorunda kaldığını bildirdi.
Konuşmasında, “Ben bir anneyim ve tanıştığım her bir mülteci çocuğun gözünde çocuklarımı gördüm” diyen ünlü yıldız Blanchett, “Her ebeveynde kendimi gördüm. Herhangi bir anne çocuğunun ateşe atıldığını nasıl görebilir?” ifadelerini kullandı.
Hitabında, uluslararası topluma yaptığı çağrıda bulunan Blanchett, Rohingyalı sığınmacılara ve onları ağırlayan Bangladeşli ev sahiplerine destek vermelerini istedi.
Rohingyaların Myanmar’a dönme konusunda “gerçek ve derin bir korku” içinde olduğunu belirten Blanchett, BMGK’ya yaptığı çağrıda Rohingyalara yönelik insani yardımın finansmanı konusunda daha fazlasını yapma talebinde bulundu.
Blanchett, BMGK’ya Rohingyaların “tam vatandaşlık için açık bir yol belirleme” ricasında bulunurken, “Daha önce Rohingya’yı başarısızlığa uğrattık. Lütfen onları bir daha başarısızlığa uğratmayalım” dedi.
Guterres’ten BMGK’ya Rohingya raporu çağrısı
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de toplantının başında yaptığı konuşmasında, BMGK’ya yaptığı çağrıda, BM’nin atadığı Myanmar’daki Bağımsız Uluslararası Bilgilendirme Misyonu’nun pazartesi günü yayınladığı, Rohingya’ya yönelik zulümlerin soykırım belirtileri olduğuna dair raporu ciddi şekilde ele almalarını istedi. Guterres bölgesel güvenlik ve istikrarın temel önkoşulu olarak “hesap verebilirlik” çağrısında bulundu.
Myanmar’daki Müslüman Rohingya azınlığın yaklaşık 700.000 üyesi, başta Mynanmar orudus olmak üzere, Budistlerin zulmünden komşu Müslüman Bangladeş’e kaçtı.