BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin Yeni İklim Ekonomisi Raporu’nun sunumunda yaptığı yaptığı konuşmada, “iklim değişikliği bizden daha hızlı ilerliyor” diyerek, geçen yıl iklim değişikliğinin neden olduğu felaketlerin 320 milyar dolar zarara yol açtığını bildirdi.
Ekonomi ve İklim Küresel Komisyonu’nun hazırladığı Yeni İklim Ekonomisi raporunu yayınlandı. Raporun BM’deki sunumu sırasında bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişimi konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Konuşmasında, son dört yılda komisyonun ekonomik refah, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıların anlaşılmasına yardımcı olduğunu belirten Guterres konuya ilişkin şunları kaydetti:
“İklim eyleminin ve sosyo-ekonomik ilerlemenin karşılıklı olarak destekleyici olduğunu göstermiştir. Ancak, bazı teşvik edici ivmelere rağmen, yeterince hızlı ilerlemiyoruz. İklim değişikliği bizden daha hızlı çalışıyor.”
Guterres açıklamasında, “geçen yıl iklim değişikliğinin neden olduğu felaketlerin yol açtığı zarar 320 milyar doları” bulduğunu bildirdi.
En çok kadın ve kız çocukları etkileniyor
Guterres İklim değişikliğinin etkilerinin yılıcı olduğunu belirten Guterres şunları kaydetti:
“Genellikle fırtınalar, seller, kuraklık, orman yangınları ve denizlerin yükselmesi ilk önce en savunmasız ve en fakirleri vuruyor. Özellikle de kadın ve kız çocukları her zaman felaketlerden en çok etkilenenler oldukları için en fazla acı çekenler aynı zamanda.
Zaman tükeniyor
19 yılda en sıcak dönemin yaşandığını hatırlatan Guterres, atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarının yükselmeye devam ettiğini söyledi.
Guterres, “önümüzdeki bir İklim Değişikliği Hükümetler Arası Paneli (IPCC) raporunun göstereceği gibi, küresel ortalama sıcaklık artışını 2 derecenin altına ve 1.5 dereceye mümkün olduğunca yakın tutmak için zaman tükeniyor.” ifadelerini kullandı.
En etkili 130 şirketin yenilenebilir enerji taahhüdü
Dünyanın en etkili şirketlerinin 130’u, artık sadece yenilenebilir enerji kullanmayı taahhüt ettiğini hatırlatan Guterres, “On sekiz çok uluslu şirket sadece elektrikli araçları kullanmayı taahhüt etmiştir.” dedi.
Guterres konuşmasında ayrıca, ekonomileri fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı olan ülkelerin, çeşitlendirmeye ve iklim değişiminden etkilenen işçi ve topluluklar için koruma sağlamaya çalıştığını belirtti.
Konuşmasında, “Norveç’in egemen varlık fonu, dünyanın en büyük, kömür yatırımlarından uzaklaştı.” diyen Guterres, “yönetilen varlıklar üzerinde 28 trilyon dolara sahip 250’den fazla yatırımcı, İklim Eylemi 100+ inisiyatifine imza” attığını kaydetti.
Gelecek hafta ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yapılacak “Küresel İklim Eylem Zirvesi”nin devletler, bölgesel yönetimler ve işletmeler tarafından dünyanın her yerinde yapılmakta olanları ele alırken, İklim değişikliğinin New York’taki BM 73. Genel Kurulu çalışmaları sırasında gerçekleştirilecek One Planet Summit (Tek Gezegen Zirvesi) ile de ana gündem olması bekleniyor.