NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Ali Çınar – Birleşmiş Miletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pittsburgh sinagogunundaki katliam kurbanlarını anmak için New York’taki tarihi sinagogda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Antisemitizmin “insanlığın en eski nefreti” olduğunu belirterek, dünyayı nefrete karşı birlik olmaya çağırdı. Toplantıda en büyük alkışı, nüfusu Müslümanlardan oluşan ülkelere İsrail’i tanıma çağrısı yapan imam Sheikh Musa Drammeh oldu.
BM Genel Sekreteri Guterres, Başhahamlığını Arthur Schneier’in yaptığı Manhattan’da 125 yıl önce kurulan “Park East Side Sinagogu”nda Pittsburgh’taki nefret saldırısını anmak amacıyla düzenlenen toplantıya katılarak bir konuşma yaptı.
Toplantı süresince bordo renkli bir kipa takan Guterres konuşmasında, “Genel Sekreter olduğumdan bu yana, sesimi, inandığım şeye karşı yükselttim, anti-Semitizmin toplumumuzun bir çok kesiminde yükselişe geçti ve özellikle Avrupa, Kuzey Amerika önemli bir yer tutuyor” dedi.
United Against Hate Inter- #Religious Leadership in #Solidarity with #Pittsburgh, taking place with the #UN SG #Gute https://t.co/aHtGV4cPLQ
— Turkish Journal (@turkishjournal) October 31, 2018
United Against Hate Inter- #Religious Leadership in #Solidarity with #Pittsburgh taking place with the #UN SG #Gut… https://t.co/7sVdsTFgbu
— Turkish Journal (@turkishjournal) October 31, 2018
Hitabında, dünya çapında yabancı düşmanlığı, Müslümanlara ve Hıristiyanlara karşı nefret saldırılarına değinen Guterres şunları söyledi:
“Dünyanın birçok yerinde gelişen yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı görüyoruz. Fakat antisemitizmin, insanlık tarihindeki bir insana karşı en eski ve en kalıcı nefret şekli olduğu doğrudur. Yahudiler, Yahudi oldukları için basit bir şekilde kötü muameleye ve zulüme uğruyor. ”
Guterres, Yahudi karşıtı önyargının, yüzlerce yıl boyunca ve aynı zamanda kendi ülkesi Portekiz de dahil olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde devam ettiğini belirtirken şunları kaydetti:
“Ülkemin Orta Çağ’daki Yahudilere kötü muamelesini ve zulmünü içeren tarihini asla unutmayacağım ve daha sonra bu Portekiz tarihinin en aptalca suçuyla, altıncı yüzyılın başlarında Yahudilerin kovulmasıyla sonuçlanıyor”
Nazi Almanyası’nın Budapeşte’deki Yahudi soykırımından kurtularak ABD’ye göç eden Başhaham Scneier de konuşmasında, insanoğlunun ve bir insanın görebileceğinin en kötüsünü gördüğünü belirtti.
Toplantıya Katolik lider New York Başpiskoposu Kardinal Timothy M. Dolan, Papa Francis adına Venedik BM Daimi Gözlemcisi Başpiskopos Auza, Yunan ve Ermeni kilisileri temsilcileri ile birlikte Müslüman toplum temsilcisi imamlar katıldı.
Salonda en büyük alkışı imam topladı
Toplantıda Müslüman toplumunu temsilen kürsüye çıkan Kuzey Amerika İslami Kültür Merkezi imamlarından Sheikh Musa Drammeh hitabıyla salondan büyük alkış topladı.
İmam Drammeh konuşmasında, 11 Eylül saldırılarından sonra iki önemli değişiklik yaptıklarını belirterek bunlardan birinin eğitim programını değiştirmek olduğunu söyledi. 193 BM ülkesinin 52’sinin İslam İşbirliği Teşkilatı üyesinden, 22’sinin de aynı zamanda Arab ülkeleri olduğunu belirten Drammeh, bu ülkelerin 70 yıldır İsrail’i tanımadıklarını söyledi. İmam Drammeh konuşmasının sonunda “bizim hedefimiz İsrail’in kardeş ülke olarak tanınmasıdır” ifadesini kullanırken salondan büyük alkış topladı. İmamı alkışlayanlar arasında toplantıya katılan diğer imam da yer aldı.
Pittsburgh’taki Hayat Ağacı Sinagogunda Şabat (Cumartesi) kutlamaları sırasında ırkçı bir saldırganın gerçekleştirdiği silahlı saldırıda, 11 kişi yaşamını yitirken, altı kişi yaralanmıştı.
Müslüman toplum temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları saldırıyı en sert tepkiyi gösterenlerler arasında yer alırken, saldırı mağdurları için para yardımı kampanyaları düzenlediler Para yardım kampanyasına katılanlar arasında ABD’deki İranlı öğrenciler de yer alırken, bir milyon dolardan fazla para topladılar.