BİREŞMİŞ MİLLETLER – Juliet İnan – Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Perşembe günü yaptığı açıklamada; ‘Yemen’de gıdaya ulaşmadaki kritik zorluklar ve devam eden ihtilafın sebep olduğu diğer zorluklar, dünyanın en kötü kıtlığına yol açabilir, iki milyona yakın, hamile ve emziren kadınlar ölüm riski altında kalabilirler.’ dedi.
UNFPA ‘Besin eksikliği, yerinden edilmek, yetersiz beslenme, salgın hastalıklar, tükenen sağlık hizmetleri, 1.1 milyon yeterli beslenemeyen hamile ve emziren kadınların sağlığını olumsuz etkileyerek, çok sayıda premature veya düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğumuna, şiddetli doğum sonrası kanamalara ve ölümle sonuçlanabilecek doğumlara sebep oluyor.’ açıklamasıyla uyarıda bulundu. Durumun devam etmesi halinde iki milyon annenin bundan etkileneceğini ilave etti.
2015 tarihinden itibaren, Yemen’de devlet dışı silahlı gruplarla hükümeti destekleyen Sudilerin öderliğindeki koalisyon arasındaki çatışmanın tırmanmasından dolayı sürekli yapılan bombardıman ve bombalama, ülke genelinde sivil altyapıyı tahrip etti. Her ne kadar İnsani Yardım Hukuku kapsamında, tıbbi tesisleri hedeflemek kesinlikle yasak olsa da, üreme sağlığı hizmetlerini sağlamak için kurulanlar da dahil olmak üzere, sağlık tesislerinin neredeyse yarısı faaliyete geçmemektedir. Sonuç olarak, birçok kadın için hastalıkların teşhisi ve tedavisi yapılamamaktadır.
Örneğin, geçtiğimiz Ağustos ayında Al Hudaydah şehrinin en büyük hastanesi olan Al Thawra, saldırıya uğradı. Kritik yeni doğan bebek bakımı ve acil bakım servisi veren hastaneye yapılan bu saldırı ile, şehirdeki yaklaşık 90,000 hamile kadın ve kızların hayatları büyük bir riske girdi.
2 Ağustos’ta meydana gelen saldırı sırasında hastanenin doğum koğuşunda çalışan ebe Noha, ‘ Gördüklerimden dolayı cehennemde gibi hissettim’ dedi. ‘ Hamile kadınlar, artık birçok riske ve probleme maruz kalmayı tercih ederek, evde doğum yapıyorlar. Yaşamlarını riske atmaktan korktukları için, hastaneye gelmiyorlar’ diye açıkladı.
BM İnsani Yardımlaşma Koordinasyon Ofisine (OCHA) göre, Yemen’de yaşanan insani kriz, dünyadaki en kötü krizdir ve nüfusun dörtte üçünün yaşamlarını korumaları için yardım ve koruma gerekmektedir. Çatışma, sivillerin birçok faktörlerden dolayı, ki buna eşi görülmemiş enflasyon, ithalattaki kontroller ve sınırlı hareket özgürlüğü dahil olmakla beraber, gıdaya erişimini zorlaştırdı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sorumlusu Mark Lowcock, geçen hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne verdiği demeçte, ‘Şu anda Yemen’i içine çeken, çok büyük ve açık bir kıtlık mevcut: kıtlık, bu alanda herhangi bir profesyonelin çalışma hayatında gördüğü her şeyden çok daha büyüktür’ dedi.
Yemen’deki insani kriz, dünyanın en iyi finanse edilen krizlerinden biri olmasına rağmen, bugüne kadar finanse edilen 2018 temyiz başvurusunun yüzde 71’ini oluşturuyor. Ancak ihtiyaçlar büyümeye devam ediyor ve talebi karşılamıyor. Sınırlı finansman ile çalışan UNFPA, ek kaynaklar sağlanmaması durumunda, üreme sağlığı hizmetleri sunan 184 sağlık tesisine desteği durabilir.