6.1 C
New York kenti
Perşembe, Aralık 12, 2024

Erdoğan: Kaşıkçı cinayeti bizim için alçakça bir cinayettir

Mutlaka Oku

BUENOS AIRES  – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Arjantin’de yaptığı açıklamalarda, “KKTC’nin haklarının emrivakilerle gaspedilmesine asla izin vermeyeceğiz” diyerek, Kaşıkçı cinayetinin alçakça bir cinayet olduğunu ve Yemen krizine acilen çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

G20 Liderler Zirvesi kapsamında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan’dan gerekli desteği göremiyoruz. Kaşıkçı cinayeti bizim için alçakça bir cinayettir ve öyle de kalacaktır. Bu olayı siyasi bir mesele olarak görmedik. Bu mesele sadece bizim değil tüm dünyanın meselesidir” dedi.

Erdoğan, “Türkiye hem kendi hukukunu hem de Kıbrıs Türkünün hak ve menfaatlerini korumakta kararlıdır. Rum kesimi, Kıbrıs Türkü’nün asli haklarını görmezden gelen mütecaviz politikalarını devam ettirdikçe bizde gerekli önlemleri almayı sürdüreceğiz. Türk Akım ve TANAP projelerle Avrupa’nın enerji, arz güvenliğine katkı yapıyoruz” dedi.

“Terör örgütleri arasında ayrım yapan tehlikeli bir anlayışla karşı karşıyayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak biz bu çifte standarda hem ülkemiz içinde gerçekleşen terör eylemlerinde hem de komşumuz Suriye’de bizzat şahit oluyoruz. Türkiye içinde eylem yapan sivilleri öldüren, teröre bulaşan militanlar siyasi sığınmacı adı altında batı ülkelerinde ellerini kollarını sallayarak gezebiliyor. 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulunup 251 insanımızın kanına giren FETÖ’cüler kendilerine sunduğumuz belgelere rağmen kimi ülkeler tarafından korunuyor. Türkiye, DEAŞ ile mücadeleden yabancı terörist savaşçıların geçişlerinin engellenmesine kadar geride bıraktığımız süre zarfında çok ciddi çaba yürütmüştür” diye konuştu.

“Suriye’nin kuzeyinde ülkemizin ve bölgemizin güvenliğine tehdit oluşturan hiçbir yapıya izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanan Erdoğan, Fırat’ın batısını olduğu gibi doğusunu da bölücü terör örgütünün zulmünden ve işgalinden çok yakın bir zamanda kurtaracağız. Biz bu tür konularda müttefiklerimizden samimiyet bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Yemen krizine artık acilen çözüm bulunması gerekiyor”

Yemen’de yaşananlara değinen Erdoğan, “Dört yıla yakın süredir derinleşerek devam eden Yemen krizine artık acilen çözüm bulunması gerekiyor. Dünyanın çok ama çok sessiz kaldığını görüyoruz. Arakan’a dünya sessiz kalıyor. Bu ülkede yaşanan insani kriz sadece Müslümanların değil insanlığın tamamının yüreğini burkacak boyuta ulaşmıştır” dedi.

Kaşıkçı cinayeti

Kaşıkçı cinayetine ilişkin “Bu cinayet, Türkiye’nin kararlı tavrı sayesinde açığa çıkmıştır” diyen Erdoğan şunları kaydetti:

“Hadiseden haberdar olduğumuz andan itibaren, Kaşıkçı cinayetini aydınlatmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Suudi yönetimi tarafından önce inkar edilen, ardından çarpıtılmaya çalışılan ve nihayetinde kabullenilen bu cinayet, Türkiye’nin kararlı tavrı sayesinde açığa çıkmıştır. Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan’dan gerekli desteği göremiyoruz. Kaşıkçı cinayeti bizim için alçakça bir cinayettir ve öyle de kalacaktır. Bu olayı siyasi bir mesele olarak görmedik. Bu mesele sadece bizim değil tüm dünyanın meselesidir. Bu vahşi cinayetin emrini vereninden, uygulayanına kadar tüm sorumluları ortaya çıkartılmadan ne İslam dünyasının ne de dünya kamuoyunun tatmin olması mümkün değildir”

Trump görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesine ilişkin, “Münbiç konusunu öncelikle ele aldık. Münbiç’i terör örgütlerinden temizlemede nasıl hareket ederiz, bunu konuştuk. FETÖ terör örgütünün başının iadesini görüştük. Umudumu yitirmek istemiyorum. Temenni ederim ki FETÖ terör örgütüne yönelik gerekli adımları atarız” ifadelerini kullandı.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklığa dayalı olduğunu ifade eden Erdoğan bir soru üzerine, iki ülke ilişkilerinin stratejik ortaklığa dayandığını belirtirken, startejik olarak öncelikle kuzey Suriye’de Fırat’ın doğusu, Münbiç ve bu çevrede Fırat Kalkanı gibi devam eden süreci değerlendirme fırsatı bulduklarını belirtti.

Erdoğan, “Hatta bu arada İdlib’i de değerlendirme imkanımız oldu ama aslolan şu anda masada Münbiç konusu. Münbiç’i kendileriyle ele aldık. Özellikle de PYD-YPG terör örgütlerine yönelik yaklaşımımızı kendileriyle paylaşarak Münbiç’i bu terör örgütlerinden temizlemede birlikte nasıl hareket ederiz, bunu konuştuk.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun daha önce gerçekleştirdikleri görüşmede Münbiç konusundaki yol haritasının belirlendiğini hatırlatan Erdoğan, bu haritanın üzerinden aylar geçtiğini ancak bu konudaki mutabakatın canlılığını koruduğuna yönelik temennisinin olduğunu söyledi.

Trump ile Halkbank konusunu da görüştüklerine değinen Erdoğan, “Şu anda bizim elimizdeki bilgiler neyse kendilerine bu bilgileri, belgeleri verdik. Bankamızın yetkilileri de şu anda zaten Amerika’da bulunuyorlar ve orada süreci takip ediyorlar.” dedi.

Erdoğan, görüşmede Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in iadesinin de gündeme geldiğine dikkati çekerek, “Ben umudumu yitirmek istemiyorum, umutluyum. Temenni ederim ki bu konuda da FETÖ terör örgütüne yönelik olumlu adımları atarız.” ifadelerini kullandı.

Putin görüşmesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapılan görüşmeye değinen Erdoğan şunları kaydetti:

“Yaptığımız görüşmelerle Putin kısmi olarak vizelerin kaldırılması kararını verdi. Bu işin tamamına yönelik bu kararın alınmasını talep ettik, temenni ederim ki tamamına yakınını vizeler konusunda aldık. Tır taşımacılığında önemli adımlar atıldı. Rusya’dan yaklaşık 5 milyon 700 bin turist onuncu ay sonu itibariyle Türkiye’ye geldi. Bu yılsonu itibariyle 6 milyonu aşacak. Rus halkının Türkiye’ye Rusya’ya turist olarak bakışı çok farklı, Türk halkının da Rus halkına turizm yönünden misafirperverlik ileri derecede”

İdlib mutabakatının dünyaya verdiği mesaja ilişkin soru üzerine ise Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İdlib, nüfusu itibarıyla çok büyük bir yerleşim merkezi. Bu sorun eğer çözülmemiş olsaydı yüz binlerce insan nereye yüklenecekti? Yine Hatay tarafından ülkemize yüklenecekti ve yeni bir mülteci akınıyla karşı karşıya kalacaktık. Rusya ile burada sağladığımız mutabakat, bu Soçi Mutabakatı, İstanbul Zirvesi ki orada da Rusya, Almanya, Fransa, dörtlü bir zirveyi gerçekleştirdik ama ana başlığımız İdlib idi.

Orada İdlib ile ilgili yaptığımız görüşmeler neticesinde attığımız kararlı adımlarla İdlib’deki bazı sıkıntılara rağmen çünkü hala terör sıkıntısı esiyor, bunlarla mücadeleyi birlikte yürütüyoruz ama Rusya ile buradaki dayanışmamız bizim burada terör örgütlerine yönelik, Rusya’nın rejime yönelik attığı kararlı adımlarla şu anda burada duruma bir hakimiyet olarak sahibiz. Bu hakimiyetin devamı, oradaki halkın da rahatlıkla evlerine dönme imkanını sağlamıştır ve şu anda İdlib halkı peyderpey ülkesine, topraklarına dönüyor. Biz de bunu gördükçe kendimizi başarılı addediyoruz ve bu süreci Rusya ile kararlı şekilde sürdürmeye niyetliyiz.”

Erdoğan, Rusya ile vize muafiyeti konusuna ilişkin de “Putin ile yaptığımız görüşmeler, gerekse arkadaşlarımızın yaptığı görüşmelerle vizelerin kısmi olarak kaldırılması kararını Sayın Putin verdi. Biz tabii bu işin tamamına yönelik bu kararın alınmasını kendilerinden talep ettik. Temenni ederim ki tamamına yakını da vizeler konusunda alınır.” diye konuştu.

Tır taşımacılığına yönelik önemli adımlar atıldığına dikkati çeken Erdoğan, ekim sonu itibarıyla Rusya’dan yaklaşık 5 milyon 700 bin turistin Türkiye’ye geldiğini söyledi.

Yıl sonu itibarıyla bu sayının 6 milyonu bulacağını düşündüğünü ifade eden Erdoğan, gelecek yıl sayının daha da artacağına inandığını vurguladı.

Erdoğan, şunları kaydetti:

“Savunma sanayisinde attığımız adımlar, birlikte dayanışma, bunlar da gayet güzel bir şekilde gelişiyor. Bizim Rusya ile belirlediğimiz ticaret hacmi çok ileri. Biliyorsunuz, 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı belirledik. Putin’in de ifadesiyle niye olmasın? Şu anda gayet iyi bir şekilde bunu ilerletiyoruz ve hızla da bu, ilerlemeye devam edecek.”

“Türkiye’ye kimse ‘Ermenilere karşı soykırım uygulamıştır’ diyemez”

Erdoğan, bir soru üzerine de “Türkiye’ye kimse ‘Ermenilere karşı soykırım uygulamıştır.’ diyemez.” ifadesini kullandı.

Şu anda Türkiye’de 100 bin Ermeni’nin yaşadığına işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

“Bunların yaklaşık 30 bini vatandaştır, diğerleri ise Ermenistan’dan kaçarak ülkemize gelen ve ülkemizde şu anda bizim de onlara müsaade ettiğimiz Ermenilerdir. Şu anda 100 bin Ermeni ülkemizde yaşıyor. Biz ‘Sen vatandaş değilsin, seni deport ediyoruz.’ demedik. İnsani davrandık, davranıyoruz. Onlar hala ülkemizde yaşamaya devam ediyorlar.”

Dünya Ticaret Örgütü’nde reform çağrısı

Bu arada,  G20 Liderler Zirvesi sona ererken, zirvenin Sonuç Bildirgesi’nde geleceğe yönelik iş birliği, kalkınma için altyapı, sürdürülebilir gıda stratejisi ve cinsiyet eşitliği gibi başlıkların kapsamlı şekilde ele alındı.

Ağırlıklı olarak uluslararası ekonomik düzene vurgu yapılan 31 maddelik bildirgede, öncelikle kurallara bağlı bir uluslararası düzenin işlediğinden emin olmanın önemine işaret edilirken, uluslararası ticaret kurallarının ülkeleri dezavantajlı duruma sokmaması gerektiğine dikkat çekildi.

Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) bazı fonksiyonlarının yetersiz kaldığına ve bunların reforme edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Paris İklim Anlaşması’nın “geri döndürülemez” olduğuna değinilen iklim değişikliği maddesine sadece ABD’nin katılmadığı görüldü.

Bildirgede ayrıca 2019’daki G20 Zirvesi’nin Japonya’da, 2020’deki zirvenin ise Suudi Arabistan’da yapılmasına karar verildi.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler